37% срив на инвестициите в офиси в Централна и Източна Европа

37% срив на инвестициите в офиси в Централна и Източна Европа

През първите 3 тримесечия на 2020 г. държавите в в Централна и Източна Европа регистрират спад в обема на инвестиции в офиси с 37,5% в сравнение със същия период на 2019 г., пише в доклад на Collires.

Едновременно с това предлагането на нови офис площи в региона досега остана относително незасегнато. Нивата на нетно усвоените площи в повечето пазари за първите три тримесечия на 2020 г. регистрират спад между 27% и 46%, като основна причина за това е изчаквателната позиция на наемателите. През второто и третото тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение на площите, които наемателите предлагат за преотдаване, и въпреки че технически те са отдадени под наем, това води до допълнително увеличаване на общия обем свободни площи.

Наемателите разглеждат различни възможности и търсят начини да се погрижат първо за своите служители като най-важния им актив. Това включва препоръки и насоки за здраве и безопасност, как ефективно да се използва или адаптира работното им пространство, колко гъвкави офис решения могат да се използват и какво би било резонно при по-дългосрочен период на работа от вкъщи.

Доста голямо количество офис площи се очаква да излезе на пазара през 2021 г. в Букурещ, Будапеща, София и Варшава, отчитат още от Collires. В зависимост от това, как ще се развие пандемията през следващите 6-12 месеца, може да има някои закъснения на проекти, които все още не са започнали изграждане. При други, които изискват определено ниво на предварително отдадени площи, за да си осигурят финансиране, също са възможни закъснения. От около 2,1 милиона кв. м, които са в процес на активно строителство в региона и са обект на отдаване под наем до 2022 г., средно 40% вече са заети.“

Според експертите от компанията към края на 2022 г. са възможни няколко сценария:

• Увеличаване на площите, заети от оператори на споделени работни пространства, с 1%;

• Консервативно удвояване на обема на площи за преотдаване, регистриран през третото тримесечие на 2020 г.;

• 30% намаление на нивата на нетно усвоените площи за периода - четвърто тримесечие на 2020 г. – 2022 г.;

• Част от „освободеното“ офис пространство, поради потенциално свиване дейността на компанията или упражнени наемни опции (изчислено като 30% от регистрираните през последните няколко години нива на брутно отдадени площи);

• Обемът на проектите, които в момента са в активно строителство и се очаква да бъдат завършени до края на 2022 г. (отдадените „в етап на строеж“ площи са изключени).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.