37 BG ансамбли пеят зад граница
2

37 BG ансамбли пеят зад граница

Финансирането е най-вече от бюджета на училищата ни в чужбина и по проекти

37 български ансамбли има зад граница. Списъкът е публикуван и на страницата на Държавната агенция за българите в чужбина. Предполага се обаче, че са много повече, като официална статистика за това няма.

Фолклорните групи и ансамбли са предимно към българските училища в чужбина. Затова и са най-активни през учебната година, а финансирането се заделя от техните бюджети или от кандидатстването по проекти, научи „Монитор“. В тях вземат участие най-вече ученици. Отделно съществуват и фолклорни групи, създадени от възрастни самодейци. Те обаче не са професионални, както са повечето ансамбли у нас.

В Украйна, Молдова и Сърбия, където са традиционните български общности, има утвърдени фолклорни ансамбли в почти всяко населено място.

„В Македония също има такива, но не се афишират като български. В Украйна и Молдова обаче има фолклорни състави, които са към читалищата и училищата. В Украйна например ансамбълът е много силен“, коментираха пред „Монитор“ запознати. Най-многобройни обаче са съставите ни към съботно-неделните училища. В тях вземат участие предимно деца, които се занимават с фолклор. Някои от ансамблите пък са

 създадени от българи, които са се изселили в чужбина

 Според запознати най-активни са групите ни в Испания, Молдова, Украйна. В Испания дори всяка година през май се провежда фолклорен фестивал.

Сред най-известните ни състави е този на ансамбъл “Българче” към Съюза на банатските българи в Румъния. Той е създаден през 2002 година. В репертоара му са български народни танци от различни части на България, както и румънски народни танци от Северозападен Банат. Ансамбълът има около 80 танцьори на възраст от 5-25 години.

Групата за български народни танци „Седянка” в Лиеж, Белгия пък е създадена от белгийци. Изборът на името е от уважение към фолклора ни и народните традиции заради сближаването на представители на различни поколения.

Сред активните ни трупи зад граница е и „Иглика” към Ягелонския университет в Краков. Създадена е през 2001 г. при института за славянски филологии към Ягелонския университет. Популяризира културата на балканските страни.

  

В състава й влизат около 30 полски и български студенти

  Често взема участия на празници като 3 март и 24 май.

„През последните няколко години наистина има бум в развитието на ансамблите ни и на училищата ни зад граница. Провеждаха се и много инициативи. Това, което е създадено, продължава да се развива, българщината се възражда. Това се дължи и на много млади сънародници, които заминаха зад граница наскоро и са по-носталгично настроени. Тези хора държат да запазят корените си“, коментираха запознати.

Емигрантите ни празнуват най-вече Баба Марта и 24 май

Българите зад граница празнуват най-вече 1 март и 24 май. Тогава има и най-много инициативи, твърдят участници. В това отношение през последните години помага министерството на образованието, което е изключително активно работи в тази посока. Например преди време имаше инициатива да танцуват хора навсякъде по повод 24 май. Традиционно 6 септември се отбелязва най-активно от българите в Бесарабия и Молдова. На повечето места няма официални чествания, те са съсредоточени предимно към празници по време на учебната година.


„Фондацията“ пее в Лондон, в Будапеща представят „Възвишение“

Рок групата „Фондацията“ зарадва сънародниците ни зад граница с концерт в Лондон по повод празника на Съединението 6 септември. Инициативите за българите в чужбина не свършват дотук. Така например в Будапеща бе представена книгата „Възвишение“ на Милен Русков. В Брюксел пък концерт на 7 септември изнася младият певец Иво Димчев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.