Снимки

Средната месечна работна заплата в България нараства с 10,6% до 1095 лева през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Образование" - с 18,5%, "Други дейности" - с 14,5%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 14,4%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В обществения сектор средната
заплата се увеличава с 10,2%

а в частния - с 10,8%. Най-високи заплати се дават в секторите на създаването на информационни продукти и далекосъобщения - 2448 лева, в енергийния сектор - 1808 лева, финансовата и застрахователната дейност - 1783 лева. Спрямо периода юли-септември средната заплата расте с 5,6%. Най-голям ръст се отчита в секторите "Образование" - с 19,2%, "Операции с недвижими имоти" - със 7,7%, и "Други дейности" - с 6,2%.

През последните три месеца на годината най-ниско платени са били заетите в хотелиерството и ресторантьорството - 647 лева. В строителството също заплащането по официални данни е сред най-ниските, като средната заплата е 847 лева през последното тримесечие.

По предварителни данни на статистическия институт към края на декември 2017 г.

наетите лица намаляват
с 34 000, или с 1,5%

спрямо края на септември 2017 г., като достигат 2,28 милиона. Спрямо края на третото тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 12,1%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 12%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 5,1%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 1,9%. През трите месеца в края на годината

най-много са наемани служители
в преработващата промишленост

с 22,2%, и при търговията и ремонта на автомобили - със 17,3%.

В края на декември 2017 г. в сравнение с края на декември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 5,4 хил., или с 0,2%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ - с 3,2 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 2,2 хил., а най-голямо намаление - в „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 2,9 хил.

В процентно изражение увеличението е най-значително в „Административни и спомагателни дейности“ (2,8%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (2,1%), докато най-голямо намаление е регистрирано в „Операции с недвижими имоти“ (2,8%).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .

Данък „Градушка“ вдига цените на застраховките

Нов данък "Градушка" ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават застрахователи. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна. Защитата от градушки ще струва на фермерите 13,5 млн. лева, а на застрахователите - 6 млн. лева годишно Това се вижда от разчетите към проекта на закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.