Снимки

Фирмите за шофьорски курсове да се занимават с изваждането на книжките на бъдещите водачи. Това предложение е част от проекта „Трансформация на модела на административното обслужване“, който беше представен в Министерски съвет. „При издаването на свидетелство за управление на МПС не е необходими да се посещават служби на КАТ. Записвайки се при фирмата, която обучава лицето, тя разполага с всички необходими документи и може да инициира издаването и на практика да се елиминира ходенето по институциите“, обясни Здравко Сечков от Фондация за реформа в местното самоуправление. Той заяви, че при изготвянето на проекта са взаимствали

практики от държави членки на ЕС и други страни.

Най-много са разглеждали как работят администрациите в Австрия, Финландия, Португалия и Молдова. Експертите са констатирали, че нотариалната заверка за сключването на договор за покупка на автомобил не се изисква никъде в страните и според тях може да бъде елиминирана и у нас.

В проекта се предлага и административните услуги да бъдат разделени на 24 епизода. Разглеждат се възможностите на въвеждане 18 епизода от живота - раждане, записване в детска градина, издаване на шофьорска книжка, сключване на граждански брак и други. Както и 6 бизнес събития - регистриране на фирма, закупуване на имот, наемане на служител, закриване на фирма и т.н. От тези 24 групи услуги, ще бъдат разработени 10, които в момента са на етап съгласуване, каза Сечков. По думите му с подобен модел ще бъдат улеснените хората, които в момента играят ролята на куриер между администрациите. Зам.-председателят на Националното сдружение на общините Теодора Тачева пък заяви, че е възможно да се въведе и максимален срок за изпълнение на административните услуги. „На централно ниво може

да се постави максимален срок - например пет работни дни,

като така времето за издаване на даден документ няма да може да се удължава до безкрайност“, заяви Тачева. В момента се проучва и възможността за уеднаквяване на цените на административните услуги във всички общини. Според нея обаче това ще стане трудно заради различния стандарт на живот в районите на страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.