Снимки

Само преди около десетилетия ни зомбираха с разни творения от рода на: „Що е то социализъм и има ли той почва у нас?“ Сега явно е дошло времето някой философ да се поупражнява на темата има ли пазарната икономика почва в България. Интересно е до какви изводи ще стигне.

Някои неща обаче всички си ги знаем. Част от родните търговци работят на принципа: „Един клиент да влезе днес да го оскубя ми стига“. В случая човек би помислил, че става дума за най-древната професия, където това може би е възможно, а не за обикновени склададжии, бакали или зарзаватчии. Родните бизнесмени от сферата на търговията много обичат да надуват цените преди празници и при други поводи, като например ранната есен при приготвянето на зимнината. И така се оказва, че сега захарта и олиото, необходими за направата на лютеница, сладко, компот, че и домашна ракия са най-скъпи не къде да е, а в най-бедните райони на България и на Евросъюза - Северозападна България.

Редно е да се запитаме защо е така? Има ли някаква бизнес логика, или отново искаме да влезем в някоя класация? Я на Гинес, я - на ЕС. Дали пък родните търговци, част от които навремето са били само ченгета или комсомолски активисти, не са решили съвсем да обезлюдят най-бедния район на Общността, където и без туй повечето села са отдавна празни? В такъв случай кой ще им купува скъпата захар и олио?

Да не би да се надяват всички села в Монтанско и Врачанско за нула време да се населят с пенсионери от Запад, които да пазаруват без много да му мислят. Въпросният сценарий в момента е повече от невероятен. Първо, защото колкото и голяма пенсия да взимат хората оттатък някогашната „желязна завеса“, са научени добре да си правят сметката. И второ - заради прекалено ниското ниво на сигурност в малките селища на страната ни, едва ли някой от уредена и богата държава би се заселил там. Освен ако не е любител на силните усещания.

Дали пък родните търговци не вдигат цените, защото им се налага да охраняват керваните с продоволствия, които доставят в най-бедните райони на България, подобно на Дивия Запад в щатите през по-миналия век? Не. Чисто и просто искат да изкарат бързи пари.

Въпросът е дали ще им мине номерът. Предлагайки стоките си скъпо те остават без клиенти и логично може да се запитаме дали бакалията или складът на едро не служат просто за пране на пари.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.