Снимки

Близо 600 млн. лева, източени от КТБ под формата на необезпечени кредити, е успял да заличи кръгът от фирми около Цветан Василев за деветте месеца, в които фалираният трезор беше под ръководството на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев.
Това става ясно от публикуван от синдиците късно вечерта във вторник списък на прихващанията, реално направени от поставянето на банката под спецнадзора на БНБ до влизането на временните синдици. В списъка фигурират над 760 прихващания, направени в полза на юридически лица, теглили кредити от трезора. 422 или над половината от тях са извършени именно от дружества, свързани с банкера-беглец. Като сума обаче те възлизат на две трети от всички одобрени от квесторите прихващания. При обща сума над 830 млн. лева, тези, направени в полза на фирмите около Василев са на стойност 595 244 470 лева. Целта на операциите е ясна – да се вдигнат тежестите върху едни от малкото работещи активи, купени с пари на КТБ, които биха могли да бъдат осребрени, за да се разплати фалираната банка с кредиторите си. Неин основен кредитор е държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, който вече наля над 3,6 млрд. лева, за да се разплати с вложителите, ужилени от Василев, чиито депозити попадат в гарантираните по закон до 196 000 лева.
Абсурдното в случая е, че

въпросните необезпечени кредити реално са заличени срещу виртуални пари.

Причината е, че прихващанията се правят срещу влогове, които са над гарантирания таван, но реално съществуват само на хартия, тъй като са били раздадени именно под формата на необезпечени кредити към свързаните с Василев фирми. Т.е. след като веднъж тези дружества са източили трезора и съответно ужилили депозантите, без да предоставят обезпечения срещу теглените кредити, сега жилят и държавата, която няма да може да осребри активите им, купени с пари на КТБ.
Очаквано, първи в списъка по погасени по този начин кредити е „Дунарит“АД. В полза на дружеството са извършени 58 прихващания за над 89,5 млн. лева, които възлизат на над две трети от сумата, теглена от КТБ през годините от военния завод. Въпреки че в списъка не е записано срещу чии влогове са направени прихващанията, още миналата година стана ясно, че половината са били срещу депозити на текстилния бос Едоардо Миролио, който е считан за част от обкръжението на Цветан Василев. През март 2015 г. - буквално дни, след като лъсна наяве тази информация, „Дунарит“ попадна в пакета от фирми, върху които банкерът-беглец се пробва да сложи отново ръка чрез бандата си за едно евро, оглавена от белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. В списъка бяха също „Авионамс“, НУРТС, ГАРБ, „Фърст дидитал“ и БТК, но опитът за повторна кражба на перлите в кредитната империя на КТБ пропадна. Втори опит за подобна кражба чрез друго подставено лице – свързаният с руския олигарх Константин Малофеев Дмитрий Косарев, беше направен в края на 2015 г., но също пропадна.
Пак чрез прихващания под носа на държавата бяха откраднати и бензиностанциите на „Петрол“. Операциите бяха извършени от

настоящия наместник на Цветан Василев у нас – ловчанлията Гриша Ганчев,

който в отсъствието на ортака си продължава да движи делата му в България. Според данните в публикувания от синдиците списък в полза на „Елит петрол“, чиято собственост бяха основната част от бензиностанциите на „Петрол холдинг“, са извършени 56 прихващания на обща стойност над 67 млн. лева. Именно въз основа на тези операции, които реално не наливат каквито и да било свежи пари в КТБ, квесторите на трезора Костадинчев и Лютов вдигнаха тежестите върху бензиностанциите на „Елит петрол“ и те моментално бяха прехвърлени във фирма, свързана с Гриша Ганчев, а оттам и в следваща – пак под контрола на ловчанлията. Чрез подобни операции са заличени и дългове, теглени от една от основните фирми в бизнесимпериите на подсъдимия като тартор на престъпна група за точене на ДДС по т.нар. „Захарна афера“ - „Литекс комерс“. Чрез 22 прихващания на влог срещу кредит са заличени дългове в размер на 77,7 млн. лева.  В списъка е и „Партнер лизинг“ - лизинговата компания, през която КТБ е била точена двойно. Веднъж, като дава пари на дружества под формата на кредит за закупуване на активи, и втори път като дава същата сума на лизинговата фирма, за да им закупи и предостави тези активи. „Партнер лизинг“ обаче е успяла да зачисти само 6 млн. лева при положение, че е била субсидирана от КТБ със 190 млн. лева.

За да текат по-бързо операциите по зачистване на необезпечените кредити,

хората около Василев създадоха и специално дружество, което да е буфер между вложители с депозити над гарантирания таван и фирмите със заеми - „Индустриални инвестиции“. Въпросната фирма изкупуваше влогове на несвързани с Василев депозанти при обезценка, достигаща до 50%, като поемаше ангажимента да ги изплати в срок от една до две години, след което предоставяше въпросните влогове на фирми, свързани с банкера, за да си изчистят кредитите. От друг от списъците, публикувани от синдиците, лъсва, че по този начин „Индустриални инвестиции“ е изкупила и съответно прехвърлила депозити на обща стойност над 25,6 млн. лева.
Пак от същия списък излиза, че самият Цветан Василев е успял да „продаде“ поне на хартия 5 влога на „Бромак“ в КТБ на обща стойност 41,6 млн. евро или над 80 000 000 лева. Именно чрез дружеството негова еднолична собственост той притежаваше мажоритарния дял във фалираната КТБ. Тъй като в списъците не е изрично указано на кого са прехвърлени въпросните негарантирани от закона влогове на „Бромак“, няма как да се знае със сигурност кой е закупил вземанията на дружеството еднолична собственост на Василев. Най-вероятно обаче става въпрос за фиктивна продажба или иначе казано вече описаните прихващания.

 

Елена Костова спасила 230 бона „пенсия“

 

Съпругата на Иван Костов – Елена е успяла да спаси „скромните“ си вложения наброяващи 230 хил. лв. В КТБ. След поставянето на банката под особен надзор, когато лъсна истината, че Костови имат авоари в трезора на Цветан Василев, Командира се оправда, че благоверната му си получавала пенсията по сметка от банката. Самата Елена дори проплака, че на касата в магазина не могла да си плати хляба и киселото мляко, защото й блокирали картата. Явно след това г-жа Костова се е погрижила за насъщния след като е успяла да си прбере 200-та бона „пенсия“ чрез цесия. Също като нея в списъците с депозантите фигурират дъщерите Мина с 213 202 лева, и Яна с 115 343 лева. Както вече стана ясно, татко им Иван също имаше специален депозит от 155 849 лева, който успя да спаси по доста съмнителен начин според анектната комисия в НС. Влог в КТБ е имал и покойният вече баща на Командира Йордан Генков. Той е държал 212 814 лева също при условия на необичайна за пазара доходност заради свръхвисоки лихви, договорени между Командира и забегналия в чужбина мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев. От списъците лъсва също, че и ДСБ е било с баровски депозит, като е имало в КТБ 1 064 964 лева. Изрично е записано, че не става въпрос за разплащателна сметка, с която се оперира постоянно, а депозитна- влог който се къта, за да се трупат лихви. При това по-високи от пазарните.Около 1,2 млн. лв. Е успял да спаси от фалиралия трезор и финансиста Стоян Александров, който в един глас с Командира зовеше за оздравяване на източената от Цветан Василев банка.

 

Валяка, Кеца и Джуджето си прибраха парите

 

Публични личности от сферата на политиката, изкуството и дори спорта са успели да си приберат парите чрез цесии след обявяването на КТБ в несъстоятелност. Бившият вицепермиер от кабинета „Костов“ - Евгений Бакърджиев, когото наричаха Валяка, си спасил влог от 100 хил. Евро. Тото-милинерът Росен Русимов-Джуджето, който се оплака,че парите му изгорели в източения трезор, в интерес на истината е направил 12 цесии на обща стойност около 3,8 млн.лв. Сред известните личности с цесии след затваряенто на банката е и митичния бизнесмен Дилян Дорон, спасил цели 300 бона от сметката си. Цяла плеяда от културни дейци оглавявана от Васко Кеца, също са си прибрали парите. Влогове в КТБ са имали и Бисер Киров и синът му, както и виските фирми около музикалната продуцентка Саня Армутлиева. Дори футболисти са взели пример от тях. Георги Сърмов, който бе една от звездите на притежавания от Василев - „Ботев“ Пловдив си е прибрал 160 бона депозит, а нападателят Цветан Генков е кътал в КТБ над половин милион лева.

 

Прокуратурата подхвана квесторите

 

Квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов, които БНБ първоначално изпрати в Корпоративна търговска банка, са разследвани от Софийската градска прокуратура за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери. Производството бе образувано през лятото от Софийска градска прокуратура. За посочените престъпления Наказателният кодекс предвижда затвор от една до десет години. Според прокуратурата Костадинчев и Лютов "умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ" в периода ноември 2014 – март 2015 г. Разследването е именно заради вдигането на тежести върху реални активи, закупени с пари от КТБ, както и заради трансформирането на преференциалните депозити в регулярни, за да бъдат покрити от Фонда за гарантиране на влоговете.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.