Снимки

 

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал", "Газовия барон"  и "Капиталистите на ДС". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за повелителя на синьото гориво Сашо Дончев и мръсните му схеми, с които жили държавата и гражданите.

 

Имаш крава – имаш мляко, нямаш крава – нямаш мляко. Нещо подобно е и с НПО-тата.

През февруари 2016 г. тихомълком бе направен опит да се прокара лобистка поправка в закона, регламентиращ дейността на неправителствените организации, която би й дала достъп до над 80 млн. лева годишно. Въпросното изменение предвиждаше 3% от подоходния данък на всеки българин директно да се насочват поравно към избрано от него НПО, културна организация и регистрирано у нас вероизповедание. При положение че за 2014 г. приходите в хазната от данък общ доход са били над 2,7 млрд. лева, отчислението би възлизало на общо 82 млн. лева.

Ако промяната беше приета, вместо да отиде в хазната, тази сума би потекла към неправителствения сектор, където се подвизават Соросовият институт „Отворено общество“, „Институтът за развитие на публичната среда“ на Антоанета Цонева, Българският институт за правни инициативи (БИПИ) на Христо Иванов, Училището за политика на Саша Безуханова и останалите „експерти“ от присъдружната на кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев „Протестна мрежа“ за натиск.

Зад скандалната поправка изплува името на енергийния бос Сашо Дончев. Тя е била лансирана от негови авери пред ресорната комисия в НС покрай приемането на спорните изменения в същия закон, които бяха предложени от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов.

Като стана дума за НПО-та, човек на газовия барон Сашо Дончев, който се изявява и като шеф на Българската стопанска камара, бе ангажиран да брани присъдружните на олигархията псевдоеколози по време на спор кой трябва да управлява зоните, попадащи в Натура 2000.

За привидно странната симбиоза между уж бизнесорганизацията, оглавявана от Дончев и представящите се за зелени НПО-та, през юли 2017 г. съобщиха от Националната асоциация „Българско Черноморие“. В отворено писмо от организацията напомниха, че всъщност Дончев публично е заявявал подкрепата си към катастрофиралата на изборите коалиция между ПП ,,Зелените’’, ПП ,, Да България’’ и ПП,, Деос’’, така че странното поведение на представителката на БСК може да бъде обяснено с тези факти.

Необичйната сценкасе разиграва един четвъртък, когато в МОСВ се провежда поредната работна среща за обсъждане подходи за управление на зоните НАТУРА 2000. По време на тези дебати представителката на БСК изненадва присъстващите с крайно зелено изказване. Становището й толкова изненадва участниците в работната група, че думите й провокират друг член на работната група да попита, дали БСК си е сменила устава и вече е радикално зелено НПО. В своето изявление представителя на БСК, няма и дума за включване в управлението на членове на БСК, развиващи своята дейност в зони НАТУРА 2000. Точно обратно, изказването акцентира върху абсолютизирането на държавната власт, пише в писмото на НАБЧ.

От асоциацията настояват БСК да отговори дали нейните членовете знаят, че техен оторизиран представител, изказва тези свързани с биоразнообразието внушения, които съдържат в себе си идеи за национализация. От НАБЧ искат да знаят и дали това становище дали е внушено от г-н Сашо Дончев или е съгласувано с управителния съвет на БСК.

„Ако първото е вярно, то може ли да се приеме, че г-н Дончев се опитва да използва най-старата (след 1989 г.), работодателска организация за свои лични политически пристрастия, с цел подмяна на легитимно избраните власти с непредставени в парламента политически партии плюс любими НПО, без да бъдат проведени парламентарни избори? Ако второто е вярно, то тогава БСК няма място в националния съвет за тристранно сътрудничество (Министерски съвет, работодателски организации и профсъюзи)“, категорични са тогава от НАБЧ.

Но да се върнем към опита за лобистка поправка, с който започнахме. Всъщност промените на ексминистъра са били приети от комисията на първо четене още в началото на ноември 2015 година. Хронологията в сценария е следната. Преди да бъдат попарени мераците му за овладяване на прокуратурата чрез спорни идеи за промени в конституцията и да се наложи да хвърли оставка, Христо Иванов успя да вкара в НС предложение за разписване на нови текстове в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. За пред широката публика лобистките изменения са замаскирани с мотива, че трябва да се актуализира информацията за сдруженията. Както винаги обаче дяволът е в детайлите. Именно един такъв – идеята регистрацията на НПО-тата да премине от окръжните съдилища към Търговския регистър, който е на пряко подчинение на министъра на правосъдието, поражда сериозни съмнения за лобизъм и опит за отсяване на „правилните“ организации. В мотивите към законопроекта пък самият Христо Иванов е постлал за внесеното по-късно предложение за отчисления от данъците, като е посочил, че държавата може да подпомага и да насърчава НПО-тата с „данъчни и други финансови и икономически облекчения“, както и с директно финансиране.

В крайна сметка ексминистърът протестър успява все пак да наложи законопроекта си пред правната, както и пред ресорната парламентарна комисия. В това му помагат и двама тясно свързани с него протестъри и шефове на организацията „Български център за нестопанско право“ - Любен Панов и Надя Шабани.

Подобно на БИПИ на Иванов и центърът е сред протестърските организации, облажили се с грантове за милиони, като само за проект за „подобряване на уменията за набиране на средства на български НПО-та“ сдружението е прибрало 116 бона. След като проектът е приет на първо четене, чрез обществения съвет към парламентарната комисия за взаимодействие с неправителствения сектор сдружение „Екофорум за устойчиво развитие“ отправя искане преди второ четене да бъде добавен и текстът за трипроцентовите отчисления от данъците ни. За огромно съжаление на НПО-тата на конци, този път кравата не пусна мляко.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тийнейджъри откриха дрога и я предадоха на полицията в Кюстендил

Тийнейджъри се превърнаха в истински герои, след като откриха пакетчета с дрога в центъра на Кюстендил и я предадоха на полицията. Осмокласникът Николай Тончев и две години по-малкият му приятел Петър Петков се натъкнали на странни опаковки в централната градска част на областния град. „Децата са се разхождали преди няколко дни, когато намират пакетчетата с наркотика. Веднага решили, че трябва да дойдат на място в полицията и да покажат откритото.

Варненци се оплакват от нашествие на тигрови комари, от ХЕИ отричат

Във Варна има нашествие на нетипичните за България тигрови комари. Това твърдят варненци, които вече са пострадали от досадните насекоми. Те споделят опасенията си в социалните мрежи, като се притесняват не само от подутините от ухапванията, но и от ужасните болести, които тези комари разнасят.