Скандал за училищни униформи в цвета на затворниците от Гуантанамо и на пленниците на Ислямска държава взриви училищната общност във Второ основно училище "Д-р Петър Берон" в Шумен, следс като родители се обявиха против решение на педагогическия съвет за въведждане на унифицирано облекло. В открито писмо до директора Павел Павлов родителите питат "Защо нашите деца трябва да бъдат облечени в цвят, присъщ на анархисти, расисти и затворници. Става въпрос за оранжеви тениски, които са елемент от задължителната униформа.
Според родителите без съгласуване с тях 10 дни преди началото на учебната година от училището съобщили, че от 15 септември децата трябва да бъдат всеки ден със задължителна униформа - оранжеви тениски и сиви суичъри с емблемата на училището. Униформата трябвало да бъде купена от родителите. На родителски срещи в края на миналата година в един от класовете от 23-ма присъствали по време на допитване 20 били против униформите.  Въпреки това педагогическият съвет ги приел за задължителни. В последните дни класните ръководители започнали да прозвъняват родителитге на своите ученици с предупреждение, че или трябва да приемат решението, или да търсят друго училище за детето си.
"Всеки си има своя позиция. В заповедта ми за въвеждане на униформата, която е следствие от решение на педагогическия съвет, ясно е казано, че родителите, които не са доволни, имат право да съберат подписи и решението ще бъде преразгледано" - коментира пред родители вчера директор на училището Павел Павлов. Тънкият момент обаче е, че за да бъде отменено решението, взето без участието на родителите, трябва да се съберат гласовете на повече от половината родители на деца в училището. Докато не бъде отменено решението на педагогическия съвет всички ученици, които се явят на училище без униформа ще бъдат наказвани предупреди директорът.
"Има училища, в които няма униформа, има места в тях. В крайна сметка, ако някой не харесва нашия начин на работа, никой не го задължава да бъде точно в нашето училище", обясни Павлов. Според родители с наказание били сплашвани и класни ръководители на класове, в които болшинството от родителите се обявявали против униформите. Ученическите униформи - оранжева тениска и сив суичър са задължителни за носене и от учителите в училището.
 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Възрастен мъж се удави в Приморско

Нова жертва на морето

Възрастен мъж се удави в Приморско

71-годишен мъж от Пловдив се е удавил в морето в Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Ще бъде входиран и проект за дългосрочно разрешаване на проблема със свлачищата и срутищата по трасето

Започва обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир

Ще бъде входиран и проект за дългосрочно разрешаване на проблема със свлачищата и срутищата по трасето

От днес започва временното разрешаване на проблема със свлачищата по пътя за Рилския манастир.