Снимки

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи коалиция „БСП лява България“ да бъде преименувана на „БСП за България“, съобщи Агенция „Фокус“. Нинова представи на вниманието на делегатите на 49-ия конгрес коалиционната рамка за участие на БСП в избори. По думите й БСП има нужда от принципно нов подход към образуването на коалиции за избори. Нинова отчете, че досегашната структура и състав на коалицията към момента е изчерпала възможностите за разширяване на електоралното влияние на БСП. Според нея този извод се налага и от факта, че сегашният състав на коалицията е с най-слабите резултати на местни избори от началото на демократичните промени в страната.

Тя посочи, че за БСП печелившата формула за участие в избори е коалиция от партии, която ще предложи и изпълни управленска програма за реализиране на икономически растеж, социална справедливост и защита на българските граждани.

„БСП сложи началото на промяната - народите искат да са участници във взимането на решения, а не потърпевши”, каза още пред Конгреса Нинова.

„Има друга дума, която най-често чуваме днес и тя е промяна. Промяната започна по волята на народите в света, в Европа и в България. БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България”.

Реформа в образованието

БСП ще ревизира образователната реформа на ГЕРБ. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП при представянето на предизборната платформа на партията. Нинова коментира, че БСП ще промени Закона за предучилищното и училищното образование. „Публични финанси само за държавни и общински училища. Един учебник по един предмет с неограничен брой учебни помагала. Създаваме национална карта „Образование и икономика“, каза Нинова и посочи, че там ще се планира икономическото развитие и ще се залагат специалности и ще се гарантира, че тези хора, завършвайки, ще имат работа, а икономиката ще има необходимите кадри. „Утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планирането на нуждите на икономиката. Студентите там ще учат безплатно, таксите ще се поемат от държавата“, обяви Нинова и посочи, че от БСП са готови с нов Закон за професионалното образование. Тя посочи, че БСП ще предложи Закон за развитие на академичния състав.

Създаване на фонд „Индустрия”

Създаваме фонд „Индустрия“, защото без производство няма бъдеще. Казват, че това било остарял подход, било социалистическо. Ние не се срамуваме, че е социалистическо, но се питаме, кога г-н Юнкер е преминал в нашите социалистически редици, предлагайки плана „Юнкер“, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че БСП предлага фонд „Иновации“ за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки. „Наша грижа са средните и малки предприятия, ето защо отделяме сегмент за малки и средни предприятия на българската фондова борса, чрез който малки бързо развиващи фирми без финансова история да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват“, коментира още Нинова.

Конгресът на БСП продължава и следобед, и в неделния ден.

Източник Агенция "Фокус"

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.