Снимки

Няколко апетитни терена в непосредствена близост с рушащата се от години резиденция на Тодор Живков на мястото на някогашния къмпинг Перла са обявили агенции за недвижими имоти.

Цените варират от 90 евро за парцел от 1 800 кв. през 36 000 евро за 5 броя урегулирани парцела по 344 кв. м всеки и стигат до 300 000. евро за 3 дка, включен в общия устройствен план за жилищно строителство.

Офертите са с давност от близо година, до момента към тях обаче няма заявен интерес, коментират дилърите.

Причините са според тях са много, но основните са тежките процудури, през които ще трябват да преминат преди да стигтат до строителство евентуалните нови собственици. На всички подстъпи към резиденцията има поставени бариери и предупредителни надписи, забраняващи влизането.

Същите проблеми висят от години и над 130-те декара , където през 70-те години е построена перлата в короната на някогашните резиденции, стопанисвани от УБО.

От 2001 година собственик на парцела е дъщерното дружество на бившата корпорация на покойния Илия Павлов „Мултигруп“ - „Балкантурист" (чрез компанията си „Перла Г"). Сделката е от декмври 2001 година, когато туроператорската фирма на “Мултигруп” печели търга за продажбата на 57% от държавното “Интертравълсървиз” с цена от 14 620 000 лв.

Освен резиденцията на морския бряг в активите на “Интертравълсървиз” са включени незавършен хотел (на същия терен); хотел в Момчиловци; сграда в центъра на София (над ресторант “Хепи” на пл. "Света Неделя") и част от самия ресторант “Хепи”. Сделката е реализирана въпреки спорната собственост за 89 от общо 127-те дка в гората и на плажа.

От тогава и до ден-днешен имотът на Перла се саморазрушава въпреки изричните надписи , че се охранява от частната“ 3S СОТ.Според публикации в печата и открити интернет източници преди няколко години към имота проявили интереси индийски бизнесмени, но цената от 38 млн евро и ограниченията, свързани с „Натура 2000“ набързо ги отказали да инвестират.

Пак в интернет пространството може да се прочете и за инвестиционно намерение от 2009 г. за изработка на ПУП и промяна статута на горската територия.

Проектът предвижда обособяване на общо пет урегулирани поземлени имота, върху които да бъдат изградени постройки с места за 2000 туристи.

Плановете са недостроеният хотел край резиденцията да бъде завършен и в района около него да бъдат вдигнати още 15 курортни сгради с апартаменти.

Парцелът, на който се намира резиденция "Перла", от своя страна се разделя на два по-малки като в единия са предвидени две сгради. Самата резиденция трябва да бъде възстановена с незначителни вътрешни преустройства. В останалите два имота се предвижда курортна сграда и хотел с апартаменти. Към тях трябва да бъдат направени и прилежащата инфраструктура, басейни, ресторанти, паркинг и магазини.

По ред причини предложението отлежава и до ден днешен Междувремено бялата сграда, за която се знае че е била любима на Людмила Живкова до кончината й през лятото на 1981 г. пустее. Полуразрушен е луксозният покрит басейн с олимпийски размери и подвижен покрив, а през прашясалите витрини стъкла се вижда че някои от помещенията са били ползвани като спални.

Луксозният покрит басейн с отваряш се покрив е жалка руина.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.