Lockheed Martin демонстрира прототипната лазерна оръжейна система в базата на армията на САЩ, White Sands Missile Range в Ню Мексико, като свали пет безпилотни самолета с 100% успех. Тестът от август на системата Advanced Test High Energy Asset (ATHENA) срещу пет Outlaw дрона бе разработен, за да демонстрира как усъвършенстваната технология за контрол на лъча и твърдият влакнест лазер могат убедително да унищожат безпилотни въздушни заплахи.

Във видеоклип, пуснат от Lockheed, мобилната наземна система ATHENA сваля петте дрона Outlaw с размах на крилете 3.3-м, като фокусира своя 30 кВт Accelerated Laser Demonstration Initiative (ALADIN) лазер върху опашната част на дрона, докато изгори и разбие в пустинята.

ATHENA е изпитателна лазерна система с един режим, базирана на лазерното оръжие на компанията, Area Defense Anti-Munitions (ADAM) използващо процес, наречен Spectrum Beam Combining. Системата се състои от влакнести лазерни модули, в които активната среда е направена от оптично влакно, покрито с рядко срещани на Земята елементи, като ербий, итрербий или неодим. Оптичните влакна са гъвкави, така че лазерът може да бъде с дължина хиляди метри, за по-голямо усилване, като същевременно заема много малко място, защото може да бъде навит като въже.

„Тестовете проведени в White Sands срещу въздушните цели потвърдиха нашите смъртоносни модели и възпроизведоха резултатите, които сме виждали срещу статични цели на нашия тестови полигон”, казва Keoki Jackson, главен технологичен директор в Lockheed Martin. „Докато усъвършенстваме технологията, която стои зад лазерните оръжейни системи, правим цялата система по-ефективна и се приближаваме до лазерно оръжие, което ще осигури по-голяма защита на нашите бойци, като унищожава по-сложни заплахи от по-голямо разстояние.”


Lockheed Martin и командването на космическата и ракетна отбрана на американската армия понастоящем извършват прегледи на данните от теста, за да подобрят системата, създавайки по-добри модели и подобрявайки бъдещите лазерни системи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Lumzag следи вещите и зарежда устройства

Раница пълна с технологии

Lumzag следи вещите и зарежда устройства

Някога, раниците се използваха само за носене на различни неща. Но раницата Lumzag разполага доста допълнителни функции, като дори има камера за обратно виждане.

Logitech MX Vertical подобрява цялостната стойка на тялото

Вертикална мишка намалява уврежданията от работа с компютър

Logitech MX Vertical подобрява цялостната стойка на тялото

Уврежданията от постоянната употреба на компютър са твърде често срещани, но новата мишка на Logitech, MX Vertical се опитва да промени това. Мишката е проектирана да се държи в по-естествена за ръката позиция, намалявайки усилието и напрежението, като същевременно запазва всички стандартни функции.

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Приложение за телефон открива признаци на инсулт

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Вече има приложения, които са способни да доловят сърдечни проблеми, които може да причинят удар. Испански учени са разработили приложение за Android, което позволява на потребителите да разберат дали всъщност са преживели инсулт, и ако е така, да получат помощ.