Отпада задължителният бележник във втори клас. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката. Причината е, че от тази учебна година за хлапетата в тази възраст влизат в сила новите учебни програми, както и Законът за предучилищно и училищно образование, според който децата до 3-ти клас включително няма да имат количествени оценки, а само качествени.

Очаква се от училищата да утвърдят своя система от символи като звездички и слънчица например, с които да бъдат оценявани малките ученици. Всяко школо има свободата да избере свои знаци.

Както и досега, първокласниците няма да имат бележници, обясниха още от МОН. Това обаче не пречи в едно обикновено малко тефтерче да се води кореспонденция между учители и родители, свързана с постиженията на малките ученици, обясниха още от ведомството.

Макар и третокласниците да нямат количествени оценки, те ще имат задължителни бележници, защото новият закон влиза поетапно и за тях все още не е в сила.

В ученическите книжки обаче няма да вписват числа, а само качествени оценки като „Отличен“, „Много добър“ и т.н.

От тази учебна година влиза в сила и новата образователна структура, според която диплома за основно ще се взима след завършен седми клас, а не осми, като досега.

Очаква се новите учебници за учениците в първи, втори, пети, шести и осми клас да пристигнат навреме и да не се налага учителите да работят с PDF формати. Както „Монитор“ вече писа, малко забавяне може да има само при някои помагала по английски език, които обаче се очаква да бъдат доставени в началото на следващата седмица. От тази година има и нов вид училища – обединени, които ще са до 10 клас, когато е завършването на първата гимназиална степен, както и иновативни, които ще имат право да преподават по свои учебни програми.

Планира се и приемането на нови правила за прием в първи клас, като водещ критерий да бъде уседналостта. Ако бъдат одобрени, те ще влязат в сила при приема от следващата учебна 2018-2019 година.

От тази учебна година се увеличават и учителските заплати, като се очаква повишението да бъде получено от всички през октомври.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.