Снимки

Българската банка за развитие (ББР) започна програма, с която микро-, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3000 човека ще могат да получат общо 300 млн. евро под формата на кредити.

Инициативата е по плана „Юнкер”, а сумата е осигурена по равно от Европейската инвестиционна банка и от ББР. Минималният праг на финансиране е 3 млн. лв., а таванът - 24 млн. лв., като погасяването трябва да се извърши до 15 г. Това, според изпълнителните директори на ББР Ангел Геков и Билян Балев, е сред големите плюсове на програмата, включително и конкурентните лихвени условия.

“Има специфика в програмата, която за първи път се прилага на българския пазар. Банките ще прилагат собствените си правила за подбор и за работа със съответните клиенти”, обясни Геков.

Всички такси и комисиони ще се определят от партньорите спрямо действащите им правила и тарифи, и ще остават изцяло в техен приход. Освен това ще приспадат 1% от лихвените плащания, а остатъкът ще е в полза на ББР.

“Ние ще поемем освен финансирането и до 100% от риска по тези кредити”, каза Геков.

Няма да се допуска рефинансиране на действащи заеми, заяви Балев. И добави, че предложението за новата програма е изпратено до всички търговски банки, като се очаква те да заявят интерес за участие до края на юли.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.