Пореден спор около  рожденния ден на баба Ванга

Пореден спор около рожденния ден на баба Ванга

Още се точат скандалите с точната дата на рожденния ден на пророчицата Ванга. Въпреки, че преди няколко години фондация «Ванга» доказа с оригинални документи, включително и с кръщелното й свидетелство, което дойде от родното й място Струмица в днешна република Македония, че датата на нейното раждане е 3 октомври 1911 година, в Уикипедия продължава да стои като рожденна дата 31 януари 1911 година: «За нас тази неточност отдавна е поправена. Ние чвстваме рожденния ден на пророчицата всяка година на 3 октомври, обясни Иван Драмов, председател на фондация «Ванга». Самата тя приживе винаги е черпила на 3 октомври с бонбони. Не знам защо все още има хора, които смятат, че тя е родена на 31 януари. Дори днес пак руснаци ми звъняха. Утре, на 31 няма да има нищо на Рупите». Допълни председателят на фондацията.

Объркването с рожденната дата на Вангелия Гущерова, или баба Ванга дойде преди много години като слух от родната й Струмица. Слух, който продължава да вирее в немалко хора. Въпреки, че беше открито оригиналното й кръщелно свидетелство, а в служба ЕСГРАОН в Петрич винаги за нейна рожденна дата се сочи 3 октомври 1911 година, вероятно и утре/днес/ на гроба й в Рупите ще дойдат хора, за да запалят свещ, заблудени за рожденната й дата. Объркването продължава да вирее и заради факта, че в Уикипедия още не е поправена датата. Информация, която продължава да заблуждава и немалко медии.

„Ще отбележим 106 години от рождението на ясновидката със свободен вход за всички посетители. Тук отбелязваме и двете дати - 31 януари и 3 октомври. И в двата дни идват хора, за да почетат паметта на пророчицата”, сподели Григор Цветков, който е един от уредниците на къщата музей в Петрич. В другите дни се плаща по 2 лева вход, за ученици и пенсионери таксата е само 1 лев, а за инвалиди е безплатно.

Вангелия Гущерова е родена в Струмица. Майка й умира докато тя е още много малкаа, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През тези години тя и сестра й живеят в семействата на съседите си. Като дете Ванга е била обикновено момиче и от нея не се проявяват никакви сигнали за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни лечебни треви.

През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село, което е на 5 км от Струмица. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си в следствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър. По-късно, след дълго търсене е открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че била видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, както и, че чува глас, който й диктувал предсказанията.

Ванга умира на 11 август 1996 в Петрич.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.