Връщаме бързи  кредити в биткойни

Заради ниските такси и възможността да се издължим по всяко време

Връщаме бързи кредити в биткойни

Дигиталната валута удари $2216,30 долара

Българите вече могат да връщат вноските си по бързия кредит с биткойни. Това заяви Ивелин Камбуров, финансов директор и член на УС на една от българските фирми, занимаващи се с подобен тип кредитиране, по време на финансовия форум „Шумът на парите“

Няколко потребители вече се възползвали от иновативния подход, но все още броят им е малък.

По думите му първоначално небанковата финансова институция не очаквала, че някой ще се възползва в близките години от политиката им да приемат биткойн като легитимно платежно средство, но още на втория ден са

 

получили плащания с криптовалутата

 

"Подобни опции помагат за подобряване на взаимоотношенията с клиентите", каза Камбуров.

Поради ниските такси в сравнение с традиционните цифрови портфейли и кредитни карти, биткойнът е изключително подходящ онлайн финансов инструмент за извършване на трансакции.

В рамките на минути всеки потребител може да създаде свой дигитален биткойн портфейл и да започне да извършва разплащания в уебсайтове на компании. Други ключови предимства са обработка на плащания в реално време, 7 дни в седмицата. Ниските такси също са доста атрактивни за потребителите, както и високото ниво на защита на личните данни и пълната прозрачност за употребата на финансовия инструмент.

В момента цената на криптовалутата достига 2216,30 долара. Миналата седмица обаче биткойнът

 

достигна нов рекорден връх от 2747 долара

 

Още от началото на година новите онлайн пари започнаха ударно покачване. Виртуалната валута спечели 20% още през първата седмица на тази година, след което се срина с 35 на сто заради опасения, че Китай ще наложи по-строг контрол върху търговията. Скорошен спор между предлагащи биткойн също застраши валутата. Тя обаче скочи в началото на април, след като стана ясно, че Япония приема биткойна като законно платежно средство - нещо, което Русия заяви, че вероятно също ще предприеме през 2018 г.

Националната агенция за приходите (НАП), за която е важно облагането на дохода, а не неговият произход, се самосезира още миналата есен. Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и

 

върху тях се дължи данък

 

върху общата годишна данъчна основа - 10%, съобщи НАП. Тоест доходите от продажбата на биткойни се третират като доходите от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.