Снимки
7466 зрелостници няма да получат диплома за средно образование заради слаби резултати на тазгодишните матури. Това стана ясно при представянето на резултатите от държавно-зрелостните изпити, които се проведоха през май. Според изчисленията на МОН това са 14,97% от випуск 2016, което означава, че приблизително всеки седми зрелостник няма да получи тапия.

Шанс за скъсаните ще има през сесията

преди началото на новата учебна година.

Отделно без диплома ще останат и тези, които изобщо не са се явили на матура. Така например според справка от МОН 48 026 ученици се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература при първоначално заявили желание 52 575. От ведомството обаче отговориха, че не разполагат с данни колко от неявилите се са зрелостници и колко са лица от минали випуски или от чужбина, които по една или друга причина не се явяват на матура.

Над 10 000 са двойките на задължителните зрелостни изпити. Слабите оценки по български език и литература са 4189 и това е най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите – 8,73%. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира, че това е тревожна тенденция и целта на МОН е тя да бъде преодоляна. „Вярвам, че новите учебни планове по БЕЛ ще постигнат именно това -

да не се препуска по материала и да се учат наизуст

фрази и литературни клишета, а да се осмислят художествените произведения, да се правят сравнения. Новите учебни програми дават възможност за повече практически упражнения, повече писане на текстове“, посочи Кунева. Като положителна тенденция от МОН отчитат, че се увеличава процентът на зрелостниците, които създават текст. Средната оценка по български език е „добър“ 4,17.

Двойките на втората задължителна матура, която е по предмет избор пък са 6460. Най-много са слабите оценки по география и икономика – 3369, който също се очертава като проблемен предмет. Двойките по биология и здравно образование са 1329, по философия - 363, по история и цивилизации – 265, по английски език – 155, по математика – 92, а по физика – 8. Двойките по руски език са 10, по немски език – 3, по френски език – 2, по испански език – 1. Само по италиански език няма слаба оценка. Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда. Средната оценка на втората задължителна матура е „добър” 4,27.

Добрата новина все пак е, че тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки, отколкото зрелостници с по две слаби оценки. 4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 – по две двойки. Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или 131 са с по 100 точки и 59 са с нула точки, съобщи още министърът.

Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория изпит - предмет по избор – 9716. Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

 

София, Варна и Пловдив в топ 3 по успех

По разпределение по области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. В дъното на класацията пък са Кърджали, Разград и Силистра. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година и това е Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София-област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали. В средната част на класацията пък са градовете Бургас, Перник, Благоевград.

Немската е №1 по литература

91-ва НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ е на първо място в класацията, подреждаща училищата с най-добри резултати на матурата по български език и литература. Средният успех на възпитаниците на гимназията е „отличен” 5,71. В челната тройка влизат още Испанската гимназия – 164-та ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, и Американският колеж.

В топ 10 са още 73-то СОУ „Владислав Граматиков“, Езиковата гимназия в Пловдив, Класическата гимназия, Първа езикова гимназия във Варна и др.

На втория задължителен зрелостен изпит, който е по предмет по избор, първенец по успех е Американският колеж, следван от Математическата гимназия в София. Третото място пък е за Испанската гимназия.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.

Нови археологически обекти в Северозапада получават финансиране

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от държавата, съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Министерството на културата ще финансира теренни археологически проучвания в редица обекти на територията на Северозападна България - особено в пещерите, които като карстови образувания са доста интересни обекти. Те са много и разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната, каза Филипова.

Обраха бензиностанция във Врачанско

Кутията с оборота и стекове цигари са задигнати от бензиностанцията във врачанското село Михайлово, съобщиха от областната дирекция на МВР. Откраднатата сума е 13 700 лева.