В тъжния за Европа след Brexit петък в малкото гръцко градче Сидерокастро беше подписан договора за свързаност на българския и гръцкия системни оператори - Булгартрансгаз и ДЕСФА. След газовата криза от зимата на 2009 г. документът гарантира, че това няма да се повтори. Освен това всеки газов търговец може да купува и внася у нас газ, на първо време от терминала в Ревитуса. Няма да навлизаме в подробности каква е ролята на партньорите от Брюксел това да се случи. Но ще отбележим, че е пример как трябва да се осъществят гарантиращи националната ни сигурност проекти.

Ако трябва да бъдем честни, седем години са дълъг период тази връзка да се включи. И заради неясно финансиране все още мудно се работи по междусистемните връзки с останалите съседни страни. А те са не по-малко важни. След пропукването на ЕС и начинът по който се подготвя осъществяването на Сверен поток 2, се вижда колко наивно сме се отказали от "Южен поток". Твърде примирително сме действали и за продължаващото стоене извън Шенген. Няма еврофинансиране за охранителните съоръжения по границата ни с Турция. През последните няколко години Брюксел, тръгна да решава миграционния проблем, но нищо не направи за статута на българите, които от години работят във водещите западни страни.
На този фон е странно вайкането на видни протестъри като бившия правосъден министър Христо Иванов, който заклейми референдума, а само преди няколко месеца дума не обели дали са законни исканията в инициирания от президента референдум. Истината е, че ценностите трябва да се споделят - това става като има възможности за всички хора. Поуката за нас е, че членството в Евросъюза не трябва да е в ушърб на нашите интереси и трябва да се стремим Брюксел да не ни използва за политически кампании срещу други страни, а зад гърба ни тайно да се договаря с тях. Само по този начин ще може да постигнем равнопоставеността каквато трябва да е за всички европейски страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.