Над 361 000 лв. незаконосъобразно е разпоредила да бъдат изплатени на 4 души, включително и на себе си задържаната управителка на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево д-р Мая Узунова – Конова за периода от април 2018-а до края на м.г.

Парите са били начислени като бонуси и ДМС, въпреки че дружеството, което е общинска собственост е било вече задлъжняло, обясниха от старозагорската окръжна прокуратура . Установени са били 79 граждански договора с 10 лица, сред които самата Конова , главната счетоводителка Мария Атанасова, личният състав Марта Стефанова и шофьорът Слави Иванов.

За шест от лицата няма данни те да са знаели за тези договори както и да са получавали парите.По тази схема са били присвоени 83 862 лв.

В хода на разследването, възложено на следователите от Национална следствена служба Владислав Андреев и Ана Стоилова, които са установили , че двама от служителите: Стефанова и Иванов са „изпрали“ 192 399 лв, парите би придобити по незаконен начин.

 Сумата е била използвана за закупуване на  апартамент, два автомобила и златни накити.

Следствието е в начален етап, разпитват се както управителката и трите подчинени и служители, но и широк кръг лица, коментира наблюдаващият прокурор Емилия Вакарелска.

 На този етап няма конкретен отговор дали през периода дружеството е било ревизирано и дали няма и други отговорни фактори, които да са знаели за случващото се в него.

Предварителната проверка е била извършена от ТД „Борба с организираната престъпност“ – Стара Загора, след сигнали за пране на пари,  към досъдебното производство сее  преминало след получаването на сигнали от кмета на Раднево и председателя на местния парламент.

До 15 години затвор може да получи д-р Узунова-Конова ако повдигнатите й обвинения за умишлена безстопанственост.

Разследващите не изключват да бъдат установени и други престъпления, в това число надписване по клинични пътеки и фиктивни лучения.

Запознати със ситуацията припомнят, че в края на 2018-а година местните съветници са приели отчета на болницата , която тогава била задлъжняла с малко на 460 000 лв

За 2019-а задлъжнялостта вече надхвърля 1 360 000 лв, като само борчът към НАП за здравин и социални осигуровки на персонала е близо половин милион лева. Над 400 000 лв пък са задълженията към доставчиците. От три месеца лекари, сестри и санитари не са получавали възнагражденията си.

Д-р Узунова – Конова, Марта Стефанова и Слави Иванов са с постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“, главната счетоводителка Мария Атанасова е с мярка „домашен арест“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

61-годишен мъж в Стара Загора с COVID-19

61-годишен мъж е третият доказано заразен от коронавирус в Старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. Мъжът е хоспитализиран на 25 март в клиниката по ендокринология, след като е направил диабетна кома в дома си.