Снимки

Около 11 процента от младежите на възраст между 13 и 15-годишна възраст по света употребяват тютюневи изделия като цигари и пури. Това показва глобално проучване на учениците, цитирано от "Ройтерс". При момичетата най-ниските нива - 1,6 процента - са в Таджикистан, а най-високите - 29 на сто - в България.

Употребата на тютюневи изделия е водещата в света причина за предотвратими смъртни случаи и тежки заболявания, убивайки около 6 млн. души всяка година, отбелязват изследователите в доклада си.

Повечето пушачи започват да пушат в тийнейджърските си години.

За настоящото изследване са били проучени данни от изследвания на тийнейджъри в 61 страни, проведени от 2012 до 2015 г. Половината от страните имат нива на пушене от най-малко 15 процента за момчетата и най-малко 8 на сто за момичетата.

Сред всички страни в проучването, най-ниско разпространение на тютюнопушенето сред тийнейджъри (1,7%) се е наблюдавало в Шри Ланка. Най-много пушат младежите в Източен Тимор - 35 на сто.

При момчетата най-ниско е разпространението на тютюнопушенето в Таджикистан (2,9%), а най-високо - 61,4 на сто в Източен Тимор.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.