36% от гимназистите в езикови паралелки

36% от гимназистите в езикови паралелки

36% от учениците са в езикови профили. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарен контрол. Той допълни, че език може да се изучава интензивно и във всички останали 11 профила.

„Има три рамкови учебни плана, в това число със задълбочено изучаване на чужд език, дори и учениците да не са в езиков профил”, заяви Вълчев. Той допълни, че езиковите паралелки ще бъдат повече от всички математически, природни, хуманитарни паралели и тези с профил изкуство взети заедно, без към тях да се включат софтуерните. „Това не означава, че по всички останали профили не може да се учи интензивно чужд език”, подчерта министърът.

По думите му гимназистите трябва да притежават набор от умения, а не само да владеят език.

„Ако искаме да станат филолози или преводачи, бихме ги отклонили от другите предмети. Искам да имат микс от компетентности и знания", каза той.

Вълчев обясни, че последните годни са се случили промени в приема след завършено средно образование. Те били функция на две неща - предприетата политика за преструктурирана на приема и влязлата в сила нова нормативна уредба. По думите му целта е да профилите в различни области да отговарят на потребностите в региона и интересите на децата и родителите.

„Решението е на местната общност. Потребността е повече деца да останат в регионите и в България”, подчерта министърът. Вълчев допълни, че няма политика за намаляването на хуманитарните профили. У нас те са едва 3% от всички паралелки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.