Снимки

Медиите от кръга „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев спретнаха пореден отчаян опит да оклеветят депутата и наш издател Делян Пеевски. В два поредни дни първо на сайта на „Капитал“, а след това и на „Дневник“ лъсна статия в добре познатия тон на фабриката за фалшиви новини.

В материал, озаглавен „Близка до Пеевски компания спечели 30 млн. лв. от сделки с акции на „Булгартабак“, сайтовете на подсъдимия олигарх за пореден път намесват името на Пеевски, като му приписват връзки с тютюневия холдинг. Както неведнъж сме писали, още през 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял от „Булгартабак“, като още тогава обясни, че го прави, за да се спрат спекулациите и умишленото дискредитиране на дружеството чрез използване на неговото име за неистински внушения. В обширния материал, пробвайки да се изкарат много загрижени за работниците в „Булгартабак“, „Капитал“ и „Дневник“ обясняват как в дружеството имало масови съкращения. В същото време не обелват и дума за протеста на служителите, който бе само преди броени седмици и на който те излязоха, за да защитят името на компанията и да опровергаят твърденията на слугата на олигархията и провалил се правосъден министър Христо Иванов, че дружеството е замесено в контрабанда. Служителите на холдинга бяха категорични, че зад медийните атаки и акцията на Христо Иванов стои не друг, а олигархът Иво Прокопиев, а Иванов е само „момче за поръчки на кръга „Капитал”. Не случайно протестиращите служители се спряха пред редакцията на „Капитал“, тъй като медията бе един от основните източници на тези фалшиви твърдения. Освен това в статията се твърди за неподплатени с каквито и да било факти връзки на нашия издател с фирма TI Holding Fze. Според материала тя е купила и продала акции с печалба от 30 млн. лв. Единствената връзка на Пеевски с цялата тази история е, че през 2016 г. той продава акциите си на тази фирма и след това няма нищо общо с дружеството. Това се потвърждава и от позицията на ръководството на дружеството по време на протестите, в която категорично се заяви, че няма депутати и политици сред акционерите на „Булгартабак Холдинг“.

Производството на фалшиви новини с марка „Пеевски“, естествено продължи до достигане на дневния си норматив от поне три публикации. „Медиапул“ и „Клуб Зет“ в обичайния си синхрон за медиите от Фабриката за фалшиви новини безкритично препечатаха статус във фейсбук на Христо Иванов посветен на антикорупционния закон. По принцип Иванов е лидер на маргинална партия и поради това общественото значение на мнението му е доста слабо. Като разпространител на опорните точки на своя кукловод Прокопиев, обаче проваленият политик няма как да не критикува неудобната за олигарха Комисия по конфискация и съответно и там без никаква обективна причина да намеси името на нашия издател.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Директор в US фирмата BGR Government Affairs: Ние защитаваме интересите на Пеевски

В понеделник Огнян Стефанов – агент Академик, сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски, като в списвания от него сайт „Фрогнюз“ манипулативно се твърдеше, че министър Николина Ангелкова отишла в САЩ да ходатайства за Пеевски по измислената жалба, която БГ Мадоф Цветан Василев внесе срещу него по закона „Магнитски“. Според агента от ДС Ангелкова била платила „1 млн. долара да спасява Пеевски в САЩ“.

Порой с фалшиви новини срещу Пеевски

Депутатът и наш издател Делян Пеевски продължава да е обект на фалшиви новини по всевъзможни теми, като името му се намесва без никаква причина и дори елементарна логика във всички актуални теми само и само да се поддържа ежедневния норматив от манипулации по негов адрес. Пореден пример дават от сателитния на кръга „Капитал“ сайт „Офнюз“ в манипулативно поднесения уж „шегаджийски“ обзор на реакциите от пороя, който се изля в София в понеделник.