Самозванци ни учат да пазим лични данни

Срещу такса от 500 лева

Самозванци ни учат да пазим лични данни

Между 50 000 и 100 000 души трябва да прилагат новите европравила

Санкция от 20 млн. евро или 4% от оборота грози компаниите в ЕС, ако не спазват нов регламент

Образователни центрове и фирми провеждат мнимо обучение в сферата на защитата на личните данни. На цени от 200 до 500 лева адвокати и „експерти“ провеждат семинари за мениджъри, на които разясняват новия регламент за защита на личните данни, без да са упълномощени от Комисията за защита на личните данни (КЗДЛП), показа проверка на „Монитор“.

Общият европейски регламент относно защитата на данните на ЕС (GDPR/Регламентът) влиза в сила през май 2018 г. и ще промени начина, по който фирмите ще съхраняват и ползват потребителски данни.

Фирмите вече трябва да документират

всички лични данни, да съхраняват доказателство за съгласие, да покажат за какво са ползвани тези данни, как са защитени и колко дълго се пазят. Това че огромен процент от фирмите са засегнати от промените кара шефовете да изпращат подопечните си на семинари с лектори, които не са оторизирани от Комисията за защита на личните данни. След еднодневни или двудневни семинари на служителите получават сертификати за боравене с лична информация без никаква стойност.

„Комисията не е оторизирала нито една компания или обучителен център да провежда обучения в областта на защитата на личните данни, нито е одобрила програми за това“, коментира Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни. Няма разпоредби, които да задължават администраторите на лични данни да участват в такива семинари. „Евентуалното им участие в обучение е решение и отговорност на самите администратори. Същото се отнася и за сертификатите за съответствие, още повече, че към момента разпоредбите на регламента не се прилагат“, допълни Караджов.

Санкция от 20 млн. евро или 4%

от оборота грози компаниите в Европейския съюз, ако не спазват новия регламент за защита на личните данни.

Регламентът влиза в сила от 25 май 2018 г.

и изисква във всяка държавна институция или фирма, която е имала достъп до данните на 1000 души да има обучен служител по опазване на личната информация. Реформата е изключително сериозна, защото засяга личната информация на близо 500 млн. души – населението на ЕС.

Комисията за защита на личните данни е единственият национален орган у нас с контролни и надзорни правомощия в областта на защитата на личните данни и личната неприкосновеност. Институцията е оправомощена от държавата да осъществява контрол както върху частноправните субекти, така и върху публичните органи, които имат качеството на администратори на лични данни. Един от основните инструменти за превенция и установяване на единни стандарти сред администраторите на лични данни от частния и публичния сектор е провеждането на обучение. Това задължение е вменено на комисията както със Закона за защита на личните данни, така и с Общият регламент относно защитата на данните. Той задължава КЗЛД като надзорен орган да „насърчава обществената информираност и разбиране на рисковете, правилата, гаранциите и правата, свързани с обработването“.

Експертите от комисията са подготвили концепция за провеждане на обучение в сферата на защитата на личните данни. Сметката показва, че е необходимо да се обучат между 50 000 и 100 000 души за прилагане на новите правила. Това поражда необходимостта от изграждане на

национален обучителен център,

за който е започнала процедура

Определена е и сграда, за чиято реконструкция са необходими 1,5 млн. лв. От комисията са направили заявление за подобно финансиране, но все още не са предвидени средства от държавата.

От комисията са предвидили и онлайн платформа, чрез която по електронен път и с полагане на изпит преди издаване на удостоверение за проведеното обучение. Осъществяването на този проект се предвижда да се реализира на няколко етапа, като през 2018 г. се очаква да се проведат първите обучения.

                                                              Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.