Снимки

Технологиите навлизат във всяка сфера от бита ни, от интелигентни домакински уреди до умни прозорци, които могат по електронно да променят светолопропускливостта. Това помагат за намаляване на сметките през летните месеци, но все още имат някои недостатъци. Нов експериментален интелигентен прозорец, разработен от Станфордския университет вече няма тези недостатъци.
Прозорецът е изработен от две стъкла с поставен между тях електрически проводим прозрачен лист от индий-калаен оксид.

В неутрално състояние прозорецът остава сравнително ясен, което позволява на около 80% от външната светлина да премине през него. При подаване на електрически ток, разтвор съдържащ йони от мед и друг метал, се смесва с калаения оксид и спра светлината, от която преминава по-малко от 5%.

Според преподавателя от Станфорд Майкъл МакГий, при съществуващите интелигентни прозорци може да отнеме повече от 20 минути, за да се затъмнят, имат син оттенък и се затъмняват все по-малко при многократни употреби. Противно на това, прозорецът на неговия екип се променя от прозрачен и непрозрачен само за 30 секунди, няма оттенък и вече е изпробван с над 5000 превключвания без промяна.Сегашните размери на прототипа са едва около 25 кв. см, но МакГий работи по развитието на технологията, като се надява, че крайният продукт ще бъде приблизително на половината от цената на други интелигентни прозорци.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Умен часовник спасява живот

IBeat Heart Watch може да призове спешна помощ

Съществуват безброй интелигентни часовници, които позволяват на потребителите да следят сърдечния си ритъм. IBeat Heart Watch също следи сърдечния ритъм, но може и да извика помощ, ако засече, че нещо не е наред.