Снимки

Топчета мазут изхвърля морето по южните плажове от Несебър до Синеморец. Замърсяването се наблюдава от няколко дни насам. Концесионерите на ивиците чистят денонщно, а екипи на РИОСВ тичат всеки ден по сигнали. До момента злосторникът не е разкрит и никой не е наясно откъде идва мазута. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове са изпратили сигнали до всички компетентни институции и настояват за незабавни мерки. Концесионерите излязоха с отворено писмо и призоваха отговорните органи да започнат незабавно разследване и да посочат първоизточника на замърсяването.

"Замърсяванията не са сериозни, но от края на миналата седмица се случват почти ежедневно. Засегнати са плажните ивици по южното черноморие от Несебър до Синеморец. Възможно е замърсяването да достигне и на север, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра и морските течения. Проблемът бе регистриран за първи път преди около седмица на морски плаж Синеморец. Впоследствие мазутни топчета започнаха да се появяват и по пясъчните ивици в Созопол, Равда и Несебър. Всички концесионери и наематели полагат огромни усилия да чистят замърсяванията, които морските вълни изхвърлят ежедневно. Подали сме сигнали към всички отговорни институции и апелираме компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването и да излязат със становище от къде идва това замърсяване с нефтопродукти, както и да вземат необходимите мерки за предотвратяване на подобни замърсявания. Всички концесионери и наематели декларират готовност да окажат пълно съдействие на държавните институции за разследването на причините и замърсителите, както и да продължат ежедневното почистване на плажовете до окончателното разрешаване на проблема. Декларираме готовност да инвестираме допълнителни средства, колкото са необходими с единствената цел да поддържаме ивиците в отлично състояние, за да гарантираме безпроблемното протичане на туристическия сезон и комфорта на туристите", се казва в разпространеното отворено писмо.

Изхвърлянето на мазут по ивиците не е прецедент, но подобен проблем е нямало от години. На този етап концесионерите и наемателите на морските плажове са взели всички мерки, но са обезпокоени от продължаващото замърсяване.

Становището на Асоциацията на концесионерите е, че проблемът вероятно е предизвикан от нефтен разлив или друго нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от миенето на танковете на преминаващите през Бургаския залив танкери или други плавателни съдове.

Последните случаи са регистрирани на плажовете в Равда и Несебър в понеделник, съобщиха от бургаската екоинспекция. На място е извършена спешна проверка  от  екип на РИОСВ-Бургас, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация –Бургас. 

"Обходена е цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли. Според очевидци топчетата  се се появили на пясъка след 15 часа в понеделник. Морската вода е видимо чиста, без опалесценция. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти. За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция", съобщиха от РИОСВ и допълниха, че на концесионерите на всички плажове е дадено предписание за незабавно почистване на ивиците, което да  продължи до пълното отстраняване на замърсяването. Според екоинспекторите,  вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, което било изхвърлено на брега от силния вятър и бурното море.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.