Снимки

Нотариусите и длъжностните лица в търговския регистър ще могат да проверяват документацията по промените на актуалното състояние на фирмите онлайн и по този начин ще се намалят рисковете от кражба на бизнес. Това съобщи за „Монитор” председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев.

Според него вече са направени промени в 2 наредби, засягащи проблема и

 

до дни се очаква те да бъдат обнародвани

 

и да влязат в сила. „С тях се цели промените в актуалното състояние на фирмите, вписвани в Търговския регистър да станат част от информационната система на нотариусите. Така ще може да се проверяват нещата в реално време”, обясни Катранджиев. „Освен нотариусите до нея ще имат достъп и длъжностните лица от регистъра. Така ще могат да правят справка дали документът или човекът, който го използва са истински. Така промените в наредбите ще сведат до минимум възможностите за този вид злоупотреби”, смята той. По думите му системата е аналогична с тази, използвана за проверка на имотите за тежести при сделките с имоти.

Председателят на нотариалната камара съобщи още и за подготвяна промени в Търговския закон. „Искаме смяната на управителите на фирмите

 

да се се удостоверява пред нотариус

 

и да се контролира през системата онлайн от длъжностните лица. Вече има работна група към Министерството на правосъдието, където се обсъждат промените за допълването на 2 текста от Търговския закон. Нещата напредват”, поясни той.

Катранджиев каза още, че на първо време за да станат нещата по-бързо се е минало на вариант с промяна само на подзаконовите актове.

Шефът на нотариусите обясни, че най-често кражбата на фирми става с фалшиви документи, без участието на нотариус. Причината е, че в момента длъжностните лица по регистрацията няма как да ги проверят. „Почти винаги обект на злоупотребите са фирми, имащи големи обороти. Вариантите са много - или се прехвърлят дружествени дялове с фалшив договор, или се сменя управителят, защото не се иска нотариална заверка”, обясни той. При измамите се ползва и електронен подпис. В България има над 400 000 подписа, голяма част от които на хора - продали самоличността си.

Според Кантранджиев, за да се намалят рисковете от кражба на фирмата, собствениците трябва

 

редовно да следят регистрациите

 

на дружеството си. По думите му има възможност за СМС известяване при промяна на факти в актуалното състояние, но не знае колко фирми го ползват.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От днес сиренето в мандрите само от мляко

Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

АПИ стартира търгове за ремонт и поддръжка на републиканските пътища

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнител за поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно – възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища за следващите 5 години.

630 снимки се състезават във фотоконкурс за Дунав

630 снимки, направени по поречието на Дунав, се състезават във фотоконкурса  на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Една река – десетки райски кътчета“. Те бяха получени в периода от 3 май до 15 юни на електронната поща на министерството и сега предстои да бъдат избрани най-добрите от тях. Инициативата е посветена на Международния ден на р. Дунав, който се отбелязва на 29 юни.