Снимки

Визитка:

Доц. Маргарита Бакрачева е завършила Първа английска езикова гимназия в София през 1994 г.

През 1999 г. завършва магистратура по „Социална педагогика“, а през 2003 г. защитава дисертация за докторска степен на тема „Психосоциална идентичност и субективно психично благополучие в юношеска възраст“

 През 2005 г. става н.с. I ст. в Института по психология при БАН. През 2006 г. получава награда на БАН за млад учен "Марин Дринов". Член e на Международната асоциация за психоаналитична аз-психология, Съюза на учените, EFPA, Асоциация за психично здраве и дружеството на психолозите в България

 

 

- Доц. Бакрачева, като специалист как бихте коментирали случая с Цвети Стоянова? Какво може да накара един млад човек да посегне на живота си?

- Такова решение може да е взето след дълго обмисляне или спонтанно. Но това се случва, когато човек е загубил основната на всичко, в което вярва. Не намира нито смисъл, нито сили в себе си, за да продължи напред. Отчаянието може да провокира подобно решение.

- Все пак такова състояние има индикации. Вече стана ясно, че напоследък Цвети е плакала често, че мени настроенията си. Пренебрегнати ли са тези сигнали?

- В 90% от случаите, когато има суициден опит с такъв тежък завършек, има индикации, които най-често се изразяват в промяна на обичайното поведение. Има период от време, в който виждаме, че човекът е апатичен, вял и използва думи и изрази, които не са свързани с планове за бъдещето. По-скоро се използват думи, свързани с отчаяние, липса на смисъл, умора. Те издават промяна в начина на поведение и в емоционалното състояние. Разбира се, те могат да бъдат забелязани в по-голяма или в по-малка степен. Особено, когато хората са свикнали да възприемат човека в определена роля. Но много често може да се пропусне някои от тези сигнали, които ги има.

- В случая според вас пропуснати ли са тези сигнали?

- Това могат да кажат единствено хора, които са били близо до нея и я познават добре. Иначе много често нещата могат да останат замаскирани. Например ако човек се мобилизира в професионалната сфера, а се промени само по отношение на личния начин на живот, това още повече ограничава възможността да бъдат доловени такива сигнали.

- В спорта все пак говорим за голямо натоварване, това до колко може да доведе до т. нар. синдром на прегряването?

- Напълно е възможно в спорта, както и в професии, свързани с постигането на конкретни цели и постижения. Това често става причина човек да е „на педали“, стремейки се към дадена цел. Всички тези фактори, необходимостта от дисциплина, могат да доведат до синдрома на прегряване. За съжаление в съвременния начин на живот, в резултат на натрупания стрес, това се случва в много професии.

- Може ли обаче един спортен психолог да улови такъв проблем, трябвало ли е да се действа по друг начин? Все пак може да става дума за някаква лична драма.

- Когато става дума за спортна психология, нейната цел е да работи основно за мотивацията. Професията на психолога е многопосочна и когато се забележат сигнали, би трябвало да се пренасочи към колега, който може да бъде по-полезен в конкретната ситуация. Например когато става дума за личен проблем, човекът трябва да се пренасочи към клиничен психолог или търсене на допълнителна помощ. Психолозите работят в мрежа и когато нещата са извън техните компетентности, както в случая имаме компетентност само в спортната психология, се търси друга консултация. В конкретния случай аз нямам представа дали момичето е посетило друг психолог освен спортния, но решението винаги е в самия човек. Ролята на психолога е подпомагаща и се състои в това да осигури една стабилна среда, за да може човекът да се почувства защитен, да има време да върне изгубените си ресурси и да продължи напред.

- Доколко липсата на семейна среда може да катализира проблема? Знаете, че Цвети е загубила майка си.

- Семейната среда осигурява най-голямата социална подкрепа и може да помогне на човека, когато е изпаднал в тежко положение. Когато липсва такава подкрепа или има преживяна загуба, това може да обърне нещата в много негативна насока. Така че външната среда може в известни граници да запълни тази топлина, но не и да я замени напълно. Със сигурност този фактор е изиграл ролята си.

- Казахте, че не познавате случая в детайли, но като експерт какво мнение изградихте за себе си от това, с което сте се запознали?

- Като казах, че не познавам случая в детайли, имах предвид, че всеки случай е индивидуален. Има общи принципи, които могат да бъдат валидни като обяснителен модел, но в крайна сметка, това, което дава истинския отговор, е цялата гама фактори, довели до подобно решение. На мен ми се струва, че тук става дума за две групи фактори. Едните са свързани с професионалната кариера и причините за отказа, което лишава един млад човек, подчинил всичките си амбиции години наред около тази цел. Изведнъж Цвети остава без това и се получава вакуум. В допълнение към всичко това явно са оказали влияние и някои лични фактори, като тази загуба в семейството. Всичко това допринася за психичен срив. А при спортистите се проявява в още по-голяма степен.

- Зададохте ли си някои въпроси пред себе си, на които не успяхте да получите отговор все пак като специалист?

- Вярно е, че позициите са различни. Повече се търсят причините, свързани със спортната кариера. Други пък смятат, че има лични фактори. На мен ми липсва тази рамка, която може да обясни взетото решение от един млад човек да се откаже от всичко.

- Често се изтъква, че ние, българите, подценяваме депресията и изобщо психичните разстройства. Как си го обяснявате?

- Па-скоро с това, че сме изградили едно недоверие към институциите,  сигурността в социалната среда. Затова повечето хора смятат, че е по-добре да се справят сами. Затова и ние бяхме определени като най-мрънкащата нация. Депресията не е нещо, което веднага може да се диагностицира, още по-малко пък е редно човек сам да си поставя диагнози. Има различни форми на депресия. Златното правило е, ако  човек няма желание да стане от леглото, не намира смисъл в живота и това продължава повече от три седмици, това означава, че нещо не е наред и трябва да потърси помощ от специалист.

- Но обикновено сами си поставяме диагноза и смятаме, че ще се справим сами.

- Точно така, което не е правилно.

- Какви случаи срещате в практиката си, пред какви проблеми се сблъскват младите хора? Някои психолози застъпват мнението, че едва ли не днешните младежи са преждевременно остарели, така ли е?

- Моята позиция е по-различна. Тя е в рамките на т.нар. удължен период на съзряване или период на настъпваща зрялост. Днешните младежи, за разлика от предишните две поколения, да речем, имат прекалено много възможности. Но понякога това води до получаването на обратен знак. Те имат нужда от повече време, за да се ориентират в избора си. Това удължено време е довело до въвеждането на термина „възникваща зрялост“. Така изграждането на пълна самостоятелност става след 30-годишна възраст. Също така необходимостта да бъдеш по-конкурентноспособен прави избора още по-затруднен заради многото опции. Това води до объркване и удължаване на периода за ясно самоосъзнаване.

- Това само за кариерата ли важи?

- И в личен план. Въпреки че професионалната идентичност е най-важна, без, разбира се, да се подценява интимната сфера, приятелството и др.

- Свикнаха ли младежите да разчитат в днешно време повече на родителите си?

- Това е характеристика, която е част от културата ни и според мен е много ценна. По-скоро семейството е мястото, което осигурява сигурността, която липсва навън. То им дава сили да се чувстват приети, да знаят, че винаги могат да се върнат в една стартова позиция и да започнат в нова посока.

- Какво тогава им липсва на днешното поколение?

- Според мен им липсва повече време за себе си. В момента те компенсират динамиката на средата с различен тип занимания. Имам предвид да се освободиш от влиянието на всички технологии, които завземат голяма част от съзнанието ни. Затова можем да кажем, че днешните младежи са лишени от спокойствието, което са имали техните родители. Проблемите са едни и същи, мотивите - също, но начинът на преживяване е по-динамичен.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.