Снимки

12 125 чуждестранни студенти се обучават в българските университети. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) за „Монитор“, като данните са към първия семестър на учебната 2016-2017 година. Те се обучават в 49 висши училища в специалности от 50 професионални направления.

Най-много студенти от чужбина има в медицинските ни университети - Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, както и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Само през настоящата учебна година в българските вузове са приети общо 3604-ма студенти от други държави.

Според данни от рейтинговата система на университетите у нас 46,14% от чуждестранните студенти в България следват медицина, а 33,1% - стоматология.

Всеки четвърти курсист от друга държава – 25,07%, пък е записал фармация.

Приблизително една десета от чуждите студенти са записали „Обществено здраве“. Сред другите професионални направления, в които следват курсисти, идващи от други страни, са „Политически науки“, „Математика“, „Психология“, „Общо инженерство“, „Педагогика“, „Туризъм“ и др.

Както „Монитор“ вече писа, медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България.

През миналата година Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна. Това число се запазва за предстоящата академична година. Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, Министерството на образованието и науката всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини