Снимки

100 000 лв. за ремонт и възстановяване на дома, където е прекарал детството си поетът Николай Лилиев очаква да получи по програма „Красива България“ община Стара Загора, съобщи кметът Живко Тодоров.

Проектът е подготвен и представен за одобрение пред управляващия орган, очакванията са средствата да бъдат получени в самото начало на новата 2018 година, след което да бъде обявена обществена поръчка за реализацията му. Двуетажната къща се намира на пресечката на улиците „Петър Парчевич“ и „Христо Ботев“, тя е обявена за паметник на културата и в продължение на десетилетия беше собственост на министерството на културата. От началото на 2016 година е прехвърлена безвъзмездно на община Стара Загора, но междувременно покривът е изгнил, потрошени са били прозорците, наркомани са превърнали част от помещенията в свои „спални“.За последно къщата е била използвана за редакцията на някогашното литературно списание „Участие“ в началото на 90-те години на миналия ХХ век, от тогава е и некрологът за кончината на главния му редактор , поета Жеко Христов.След приключването на ремонтните дейности ще се обмисли как точно ще бъде използван имотът, уточни старозагорският градоначалник. Той очаква до няколко месеца да отвори вратите музеят „Литературна Стара Загора“, който има нов дом в приземния етаж на сграда в центъра, където са настанени регионалната библиотека „Захари Княжески“ и административния съд.300 000 лв е приготвила за следващата финансова година общината за оборудването на помещенията, където ще се съхраняват безценни ръкописи , документи и вещи, свързани с живота на писатели като Кирил Христов, Иван Хаджихристов, Николай Лилиев, Иван Мирчев и много други труженици на литературното поприще от Града на липите.Близо четвърт век музеят беше сврян в маломерен апартамент, след като по силата на реституционните закони беше изваден от сградата на някогашната Азманова болница до родния дом на поета Веселин Ханчев.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.

Главният архитект на София Здравко Здравков отчита работата си

Главният архитект на София Здравко Здравков ще даде отчет за 2-годишната си работа днес. На 16 май се навършиха две години от стъпването му в длъжност. С презентация, в сграда на сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, той ще обобщи свършеното от него и екипа му.