Снимки

 

В тъмните питиета, каквито са уиски, бренди, бърбън, някои ликьори и най-вече в червеното вино, се съдържат алкохол подобни субстанции. С тях се обяснява фактът, че след консумацията на тези напитки главата боли много повече, отколкото след консумация на бяло вино, например.

Понеже различните алкохоли съдържат различно количество и различни типове „биологични замърсители“, смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми. Въглеродният двуокис в бирата пък допълнително натоварва процеса, като не дава време на тялото да произвежда достатъчно бързо нови ензими и глутатион. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

Друга съществена причина за махмурлука е ацеталдехидът, който е продукт на алкохолдехидрогеназата в черния дроб. При голямо количество алкохол ензима не може да смогне, което води до увеличение на ацеталдехида, който действа токсично върху хепатоцитите.

Едно от ключовите вещества на детоксикацията е глутатионът – един от най-мощните телесни антиоксиданти. Количествата му обаче се изчерпват много бързо. Съществуват и полови различия в справянето с алкохолните въздействия, които са против нежния пол. Някои от най-тежките симптоми на махмурлук: общото чувство за отпадналост, бунтуването на стомаха и гаденето и умората се отдават на т.нар. глутаминово обновяване, в следствие на алкохолната интоксикация. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион, а от друга страна сам по себе си се явява важен стимулант за клетъчния метаболизъм на всички органи. Пиенето на алкохол потиска синтезата му, затова след като алкохолът напусне кръвта, тялото превключва на режим синтез. Високите нива на глутамина обаче стимулират активността на мозъка, като му пречат да навлезе във фаза на дълбок сън, който е необходим за редица оздравителни процеси.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.