Снимки

Изследователски екипи, търсещи как да обработят огромни масиви от данни, имаха достъп до квантовия процесор на IBM през облак за около година, а сега компанията увеличава тази мощност с ново поколение процесори. Първият, разполагащ с 16 квантови бита (qubits), ще увеличи мощта за обработка възможна през облака, а втория е два пъти по-мощен и е проектиран като прототип на търговски вариант на квантов процесор.

Квантовите компютри имат потенциал да бъдат, в някои случаи, експоненциално по-бързи и по-мощни от настоящите компютри, благодарение на магията на квантовата механика. Прието е, един бит информация да е едно или нула, но квабита има странната способност да бъде едно, нула или и двете едновременно.

Тази мощност нараства експоненциално, като към компютъра се добавят повече квабита, така два бита могат да съществуват в четири състояния (00, 01, 10 или 11), но два квабита могат да представят тези четири състояния едновременно. С други думи, един квантов компютър би могъл да обработва всичките четири състояния наведнъж, докато класическият компютър ще трябва да обработи всяко от тях последователно. В резултат на това квантовите компютри биха могли да се справят чудесно с огромни количества данни едновременно.

Сегашния квантов процесор, достъпен през облака на IBM, е изграден от 5 квабита, което означава, че има ефективна изчислителна мощност от 32 традиционни бита. Новата версия с 16 квабита има еквивалент на 65,536 бита, което ще позволи много по-сложни експерименти, да бъдат управлявани от разработчици и изследователи чрез облака.

Вторият нов процесор разполага със 17 квабита, което го прави два пъти по-мощен от този с 16 квабит модула и най-мощния квантов процесор, създаван от IBM досега, благодарение на подобренията в архитектурата и материалите. Това устройство е проектирано да бъде прототип на първата търговска квантова компютърна система на IBM, която да бъде достъпна чрез инициативата IBM Q, като цел на компанията е разработването на практични квантови компютри. В бъдеще тази основа може да проправи пътя за много по-мощни квантови процесори.

„Значителните инженерни подобрения, обявени днес, ще позволят на IBM да развие бъдещите си процесори, включвайки 50 или повече квабита и да демонстрира изчислителни възможности извън тези на днешните изчислителни системи”, казва Арвинд Кришна, директор на IBM Research и Hybrid Cloud. „Тези мощни подобрения на нашите квантови системи, доставени чрез IBM Cloud, ни позволяват да си представим нови приложения и нови граници за откриване, които са практически недостижими само с класически компютри”.

IBM съобщава, че планира да продължи да подобрява всички аспекти на своите квантови компютърни процесори, като ги приспособява към нов показател, който превъзхожда Quantum Volume. Този нов показател взема предвид не само броя на квабитовете в дадена система, но и тяхното качество, как се свързват помежду си и колко често връщат грешки.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

KeyWe показва как трябва да работят съвременните ключалките

Интелигентна ключалка предоставя сигурност и лесен достъп

KeyWe показва как трябва да работят съвременните ключалките

Корейската компания KeyWe стартира в Kickstarter кампания за набиране на средства, за така наречената, от компанията, „най-умната ключалка”. Оборудвана с Wi-Fi, NFC, Bluetooth, тъчпад и старомоден ключ, за всеки случай, ключалката на KeyWe със сигурност превъзхожда много от конкурентните продукти.

JackRabbit не електрически велосипед нито скутер

Електрическо превозно средство улеснява придвижването

JackRabbit не електрически велосипед нито скутер

Треньорът по триатлон, в Калифорнийския университет в Сан Диего, Том Пизкин, който и продавал велосипеди на студенти в местния магазин, разбрал за предизвикателствата при придвижване, пред които са изправени студентите в университета. Това го подтикнало да изобрети електрическото превозно средство JackRabbit, което сега е обект на кампания в Kickstarter.

Google актуализира Street View за България

Google пуска колите си отново по улиците на страната, за да актуализира локалните данни в популярното приложение Maps. Този път ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете.