353 бронирани коли фучат по пътищата в страната (ТЕМАТА)
3

353 бронирани коли фучат по пътищата в страната (ТЕМАТА)

*Скъпоструващата услуга изкушава малцина у нас

*Цената на нова машина с висока степен на защита може да надхвърли 800 хил. лева

Едва 353 са пътните превозни средства с обозначението с SB – бронирано МПС в кода на каросерията от общо близо 3 милиона регистрирани леки и специални автомобили. Това обаче не включва обикновените автомобили, които са преминали през модификации, осигуряваща сигурността на шофьора и пътниците.

Макар да не е трудно да се намери подобна услуга за защита на автомобила, тя е рядко търсена, споделят експерти. Най-често те се използват от публични личности – дипломати, артисти или бизнесмени, както и от шофьори, пренасящи ценни стоки или големи суми пари.

Голяма част от специалните превозни средства са с високи нива на защита – автомобилите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Народното събрание, Националната служба за охрана, както и на Главна дирекция „Охрана“.

Дългогодишният автомонтьор Христо Василев разказа пред „Монитор“, че

сред най-търсените нива за

защита са от първа до десета,

които са подходящи за градски условия. От 1 до 5 издържа на нападение или стрелба, от 5 до 9 предпазва от 9-милиметрово оръжие, а 10 предпазва и от стрелба със снайпер, като за тази цел се увеличава многократно дебелината на стъклата и те достигат до 28 мм. От 10-о до 14-о ниво на защита представлява военна бронировка и при нея модификациите са видими.

Според специалиста няма кола, която да не може да бъде бронирана, стига тя да има мощен двигател. При монтирането на защитата се сменя и окачването на автомобила, както и амортисьорите и спирачките, тъй като той става двойно по-тежък.

Въпреки сигурността, която бронираният автомобил осигурява, той не е удобство, към което прибягва всеки. Оказва се, че това е доста скъпо удоволствие. Справка в сайт за нови и употребявани автомобили показва, че

бронирана машина от 1997 г.

се предлага на цена от 25 000 лв.

Новите защитени коли пък могат да надхвърлят 800 хил. лева. За различните модификации, предлагани от сервизите, не се посочва конкретна цена. Специалистите твърдят, че има прекалено много фактори, от които зависи крайната сума, която клиентът трябва да заплати. За бронирането има значение моделът на автомобила, неговите параметри и материалите, които се използват при изработването на защитата. Те

са категорични обаче, че не всеки

може да си позволи подобна услуга.

Български фирми предлагат бронирани возила под наем за тези, които искат да са защитени при конкретни поводи. Въпреки това техни служители обясняват, че хората рядко прибягват към наемане на подобен автомобил поради високите нива на защита, които притежават, а по-скоро се изкушават от луксозния им външен вид. Цените им достигат до 135 €/час и са предпочитани при поводи като балове и сватби, споделя служител на фирма за коли под наем.

В Самоков: Фирма произвежда бойни автомобили

Собственикът и мениджър на една от най-големите компании за бронирани автомобили със седалище в Канада - Антон Стефов и Петър Георгиев, който пък е изпълнителен дирекрор на компания, изработваща военна техника, се обединиха през 2017 година и създадоха съвместно дружество в Самоков. То е първото и засега единствено в страната с подобна дейност.

В него се създават военни автомобили, които могат да служат на армията и полицията. Те могат да се използват и като линейки, комуникационни пунктове, подвижни бази за управление на военни действия. Машините също така отговарят на всички изисквания на НАТО.

Мотивацията за създаването на подобно дружество е българските военни сили да използват бойни автомобили, произведени у нас, а не да прибягват към чужди фирми. Собствениците смятат, че те могат да създават бронирани машини много по-бързо и изгодно от чуждестранните им конкуренти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.