- Проф. Константинов, как ще коментирате резултатите от референдума в Каталуния и какъв знак е това към всички нас, гражданите на ЕС?

- Резултатите от референдума са всъщност по-високи от очакваното, защото съотношението на тези, които искат да напуснат Испания, и желаещите да останат, е 6:4. Премиерът Мариано Рахой обаче направи няколко фундаментални грешки. Свидетели сме на критичен момент, затова Рахой трябва да постъпи мъдро и умерено. Слава Богу, че нямаше жертви при сблъсъците, но не е изключено това да се случи в следващите дни. Не бива да допускаме подобно нещо. Защото ако има убити по площадите, това би означавало край на Европейския съюз.

- Но какво следва оттук насетне, все пак този референдум бе определен като несъстоял се?

- В очите и съзнанието на хората това допитване се е състояло. А и щом те самите са решили да се отделят, ще го направят.

- Но как може да бъде признат този референдум, след като е се оказа, че хората са гласували в секции, в които си пожелаят, в прозрачни урни...?

- Вярно е, че референдумът не се проведе в нормална обстановка, но това се случи заради хора, които не искаха да се състои. Рахой имаше време да действа по друг начин, но вече е късно. Така или иначе, ще бъде обявена независимост.

- Но какъв ще е гласът на Европейския съюз?

- В случая видяхме един съюз от страхливи и нерешителни хора. Ръководителите на ЕС не издържаха проверката на времето. Тази ситуация показа, че те не са способни да управляват във време на тежки кризи. Част от държавите дори се дистанцираха и заявиха, че това са вътрешни проблеми. Правилният подход беше да оставят хората да гласуват спокойно, след като имат желание за това, и тогава да агитираш за собствената си позиция. Можеше да стане, както навремето в Квебек, или както стана в Шотландия. Британската колония разреши тези два референдума, те се произведоха и нямаха резултат, защото в крайна сметка повечето от хората искаха да останат.

- Какво ще се случи оттук насетне при условие, че Испания е страна членка на ЕС?

- Все още никой не знае отговора на този въпрос. Напълно е възможно да има верижен процес, защото в няколко държави в Европейския съюз се наблюдават силни центробежни сили. Колкото и да ви прозвучи странно, Франция е такава държава. О-в Сардиния също е готов да се отцепи, въпреки че не знам какво ще правят в такъв случай. Друга страна пред разцепване е Белгия. Там става въпрос за абсолютно рехава структура. Италия, която е близко до нас, също се характеризира с такива вътрешни напрежения. В южната част хората работят много по-малко от тези в северната. Шотландия отново може да поиска независимост и нищо не им пречи да направят нов референдум. Виждате какви процеси се наблюдават. В най-новата европейска история ние познаваме няколко примера на разпад. Първият беше на Съветския съюз през 1991 година. Тогава имаше и жертви. Загинаха около 100 души. Друг разпад е този на бивша Югославия. Това стана с тежка гражданска война. Чехословакия пък се разпадна през 1993 година по мирен и цивилизован начин. Така че Европа познава различни варианти. Аз вярвам, че в Испания ще намерят здрав разум и ще се разделят по мирен начин. Едно кръвопролитие няма да помогне с нищо.

- Чисто законодателно как ще се случат тези неща?

- Това наистина е важен въпрос, защото се оказва, че испанската конституция е написана много обтекаемо и така двете страни намират основание за своите действия. Самата испанска държава е с много силна децентрализация. Всяка една от провинциите има различна степен на децентрализация, като Каталуния беше с най-висока от останалите. Хората явно искат да живеят още по-богато. По-важното в случая обаче е психологическата гледна точка. Местните ръководства искат да се превърнат в държавни ръководства. Политическата класа там иска да повиши собствения си статут. Доколкото разбирам, в Каталуния няма изискване за избирателна активност при референдума, а и за каква активност можем да говорим, след като на хората бе попречено да гласуват. Освен това най-вероятно тя е над 50 на сто, защото има над 700 000 конфискувани бюлетини. Всеки обаче гласуваше, където намери. От гледна точка на упражняването на вот всичко беше фарс. Но този фарс беше предизвикан от силовите действия на централните испански власти. Щом смятат, че референдумът не е законен, трябваше да изтъкнат, че той няма правна сила, а сега се изложиха пред целия свят. Затова мисля, че Рахой много бързо трябва да подаде оставка и да има предсрочни парламентарни избори в Испания. Това е единственият начин обстановката да се успокои.

- Може ли да се стигне до военно положение?

- Това ще означава тежки кръвопролития и отново отделяне на Каталуния. Нека е ясно, че насила хубост не става. Искрено се надявам да не се стигне до такива действия, защото това би означавало наистина разпад на Европейския съюз.

- Смятате, че ЕС наистина е застрашен?

- Напълно. Това е най-тежката криза в ЕС от неговото създаване.

- Ще се окаже ли още по-сериозен казус от Брекзит?

- Да, по-сериозен е, защото при Брекзит имаше раздяла по взаимно съгласие. Напускането на Каталуния може да стимулира държави, които са населявани с различни народи, да започнат да се разпадат. Освен това, ако Каталуния си отиде мирно, тя може да остане в ЕС. Може и да напусне, но не виждам кой ще спечели от това. Между другото, след Брекзит, Шотландия има много голямо основание за напускане, защото нещата се променят. Положението е изключително сложно и напрегнато.

- Да разбирам, че всъщност това е най-големият тест пред ЕС - дори след мигрантската криза, Брекзит...?

- Не знам как ще се развие мигранската криза, но в момента това е най-тежкото изпитание за Евросъюза, защото е свързано с насилие. Няма по-страшно нещо от това да убиваш хора. Трябва да бягаме от това.

- А какъв е изходът от Брекзит все пак?

- От самото начало Великобритания ползваше специални привилегии, така че случилото се не е изненада. Надявам се обаче, че добрите връзки между Великобритания и Европа ще останат. Щом иска да излезе от ЕС, няма проблем. Но тук всичко се случва по мирен начин. А това, което наблюдаваме в Испания, е жив спомен за жестока гражданска война. В момента рискуват да повторят нещо, което ще е трагедия. Но след събитията, които видяхме, няма начин Каталуния да остане в Испания.

- Можеше ли всъщност всичко това да се предвиди?

- Генезисът на всичко това според мен е от 1974 година, когато беше откъснат Северен Кипър. Тогава Гърция и Турция почти стигнаха до война. След това се продължи с откъсването на Косово. Това отпуши кутията на Пандора. Последва войната в Грузия и откъсването на Южна Осетия и Абхазия по силов начин. След това дойде Крим.

- Кой обаче ще подкрепи откъсването на Каталуния? Смята се, че най-вероятно това ще направи единствено Русия?

- При всички положения няма да осъди това. Между другото, Великобритания заяви, че това е вътрешен проблем на Испания, което означава, че признава референдума с половин уста. Всъщност, ако допитването беше проведено по мирен начин, Каталуния щеше да се сдобие с още по-голяма автономия и да получава толкова, колкото внася. Сега обаче връщане назад няма.

 

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.