Снимки

С 5,2 млн. лв. се е увеличил оборотът на Българската фондова борса (БФБ) през миналата година спрямо 2015 г. Това съобщи Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ по време на връчването на Годишните награди за инвестиционни посредници за 2016 г. Той уточни, че общият брой на сделките на регулирания пазар за миналата година са били 58,4 хил., а оборотът от тях - 416 млн. лв.

„Това, че успяхме да компенсираме около 30% спад на оборота и на пазара във второто полугодие на миналата година го считаме като добър успех. Ако запазим този тренд, то определено считаме, че оборотът през следващата година, може би, ще е двоен, ако изпълним мерките, които сме набелязали“, бе категоричен Големански.

Той добави още, че до месец май на вторичния пазар на борсата ще тръгне търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в Стратегията за развитие на българския капиталов пазар, тъй като там е посочено, че търговията трябва да започне до средата на тази година.

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова и народният представител Делян Добрев бяха отличени като личности с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година.

По думите на Добрев от 14-те заложени мерки в стратегията могат да бъдат реализирани поне 10 през 2017 г. Според него, ако това се случи, реализираният оборот на БФБ може да бъде повече от двоен в сравнение с 2016 г.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

България продължава да покрива числовите критерии за членство в еврозоната

В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. 

70 млн. лева получават биопроизводителите

60-70 млн. лева се очаква да получат биопроизводителите в седмицата от 3 до 8 юни. През юни и юли пък ще бъде готов регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8000 биопроизводители. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на фермерския пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“. Заедно с министър Порожанов беше и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Двамата министри разгледаха продукцията на земеделците и поздравиха всеки един от тях.