Снимки

Сибирски учени откриха гена на депресията, който е активен само при представителите на бялата раса. Според оценки на Световната здравна организация (СЗО) от депресия страдат 350 милиона души в света. При това у 30-40% от хората развитието на болестта е свързано с генетични фактори. Учените от Института по цитология (клетъчна биология) и генетика в Новосибирск откриха гена, който влияе на развитието на депресия при европейците. Новият ген е наречен NKPD1.

Тъй като за изследването е бил използван генетичен

материал от европейци

по думите на учените, при представителите на жълтата и черната раса, такъв ген няма. При тях за депресията отговаря друг ген и той предстои да бъде открит. Учените се надяват, че откритието ще помогне за създаването на лекарства против тази депресия. За провеждането на изследването са били използвани методи на генетичен анализ, разработени в сибирския институт.

В търсенето на "депресиращия ген" сибирските генетици-математици са анализирали данните на около 2000 души. Те са били предоставени от холандския център "Еразмус" в Ротердам, който изучава депресията. За да идентифицира гена, който участва в контрола на депресията, кандидатът на биологическите науки Надежда Белоногова е разработила програмата "FREGAT". В нея били включени както методите на "регионален анализ на асоциациите", когато генът се анализира цялостно, така и всички нови методи, разработени в процеса на изследването. По думите на сибирските учени благодарение на програмата данните се обработват много бързо: търсенето на гена NKPD1 е отнело само няколко часа.

Значително повече време е било необходимо на холандския център "Еразмус", за да потвърди резултата при независима извадка от хора. Учените отбелязват, че от гледна точка на генетиката депресията е

уникална болест

Приносът на генотипа за развитието на депресията е приблизително колкото и при шизофренията. Открити са вече десетки гени, които контролират възникването и развитието на шизофрения. За депресията обаче досега достоверно не бе регистриран нито един.

Учените са публикували получените данни за депресията в сп. "Biological Psychiatry" и сега предават работата на колегите си изследователи на това заболяване.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини