Снимки

Въвежда се забрана за реклама на храни с ГМО, както и на такива с мазнини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене (виж стр. 9). На пръв поглед добре измислено. Обаче само на пръв. Защото да видим какво ще се получи на практика. Първо – кой и по какви критерии ще обяви кои храни са здравословни и кои не. Защото ако трябва да се придържаме пунктуално и строго, в черния списък на храни, които не трябва да се рекламират, трябва да попаднат около 90% от това, което всички българи ежедневно слагат на трапезата си. Започваме с колбасите и каймата. Ами че повечето от тях чак горчат от сол, а за количеството на наситени и ненаситени мазнини - само един Господ знае от кое в какви количества има. Минаваме през маргарините и майонезите, които заради големия процент на съдържащи се в тях вредни мазнини също би трябвало да изчезнат от рекламите. Така както и най-малко половината от сирената и кашкавалите на пазара, които, както се оказва, не са никакви истински млечни продукти, а имитиращи такива и вътре има мазнини от цял свят.

От месните продукти (на които май само името им е месни) да отидем към щанда с лакомствата. Едва ли повечето хора, които ежедневно си купуват вафлички и пастички, си правят труда да прочетат състава им. То на практика е и невъзможно, тъй като в много от случаите той е написан с толкова ситни букви, че може да се прочете само под мощен микроскоп, но онези, които все пак го изчетат, ще се запитат да не би това да е някакъв учебник по химия или фармацевтика. Май най-разбираемото в състава е шоколадовият кувертюр, останалото са някакви съставки, завършващи на „-ол“ и „-ил“, от които направо може да те заболи стомахът. Подобно е положението и при подсладените безалкохолни напитки. И тук захарта е най-малкият проблем. Далеч по-смущаващи са останалите подсладители, подобрители и оцветители, които никой не може да ме убеди, че са най-полезното нещо за вкарване в стомаха, още повече пък от децата, които са сред основните им консуматори. И като стана дума за децата, идва ред и на така любимите и толкова вредни чипсове, които май като че ли също трябва да отпаднат от рекламите.

И то какво остана в крайна сметка за рекламиране от храните? Ами правилно - май че нищо. И това е показател не за това, че предложеният проектозакон е неправилен и недобре изготвен. А за това, че българите се храним супернездравословно, щом като нито един от предлаганите в търговските обекти хранителни продукти не отговаря на критерия за здравословно хранене. Така ако този законопроект влезе в сила, на практика ще означава край на рекламата на почти всичко, предлагано в родните магазини. И ще останат само плодовете и зеленчуци, в които обаче има цялата Менделеева таблица.

Всъщност като се замисли човек, май ще излезе, че цигарите и алкохолът, на които по незнайно чия идея бяха налепени стряскащите надписи и озъбените човешки черепи, не са кой знае колко по-опасни и вредни от голяма част от храните, които всички ние ежедневно консумираме.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.