Снимки

В началото на 2016 г., астрономите ще гладат в точно определена част от небето, знаейки със сигурност, че ще се появи супернова. Как е възможно да се предскаже такова събитие? Отговорът е, с ефект, известен като гравитационна леща.

Технически, суперновата през 2016 е "повторение" на суперновата Refsdal, първата наблюдавана от астрономи през ноември 2014 г. Те наблюдават четири различни визуални примера на нея. Светлината от тази масивна звездна експлозия се появява в множество части от небето, защото огромния галактичен куп, MACS J1149 + 2223, беше точно пред нея.

Илюстрация на гравитационната леща. Но вместо галактика си представете супернова.

Логично, суперновата трябва да бъде закрита от галактическия куп. Но огромните гравитационните сили на купа огъват време-пространството около нея. Ефектът е известен като гравитационна леща, по същество се превръща купа в гигантска лупа.

Заедно, образуването на четири супернова изображения е известен като Кръста на Айнщайн. Астрономите са виждали подобно нещо преди под формата на дублиращи се снимки на галактики, но това е първият път, когато това е наблюдавано при супернова.

Четирите изображения на суперновата сега затихват, след като експлозията замира, но астрономите очакват повторение на Refsdal в началото на следващата година. Както е отбелязано в съобщението от космическия телескоп Хъбъл,

„Изображенията на суперновата не пристигнат на Земята по същото време, тъй като, за всяко направено изображение, светлината минава по различен път. По някои от тези пътища, на светлината е необходимо повече време, за да стигнете до нас, отколкото по други.“

Така че, с помощта на различни модели на звездния куп действащ като леща, астрономите са създали набор от прогнози за това кога ще се покаже отново. Най-доброто им предположение е някаде през първата третина на 2016 г. Екипът на Хъбъл ще бъде готов.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Измервателна ролетка с дисплей

Rollova измерва дължина

Измервателна ролетка с дисплей

В наши дни, всичко е повлияно от технологиите, включително измервателната ролетка. Rollova, е цифрова измервателна джаджа с OLED дисплей, която трябва само да се плъзне по повърхността или ръба, за да измери дължината им.

Технология предпазва незрящите от препятствия

WeWALK е съвременен бял бастун

Технология предпазва незрящите от препятствия

Белият бастун, с който потупват по земята, хората със зрителни нарушения е от голяма помощ за тях, но съществува ли възможност за подобряването му? Младите предприемачи от турската Young Guru Academy (YGA), изглежда, мислят точно така, и затова в партньорство с фирмата за електроника Vestel са създали високотехнологичния интелигентен бастун WeWALK.

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Personal Mover Concept оптимизира работния процес

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Автомобилните фабрики представляват огромни помещения, изискващи работниците да изминават големи разстояния, докато извършват работата си. В фабриките на BMW, някои служители може да изминат до 12 км на ден, често пренасяйки различни части. Компанията проучва нов подход към мобилността на работното място, разработвайки персонално превозно средство, подобно на Segway, което позволява на служителите да се придвижват в завода.