3500 повече дела в съда в Пловдив в извънредното положение

3500 повече дела в съда в Пловдив в извънредното положение

Около 3 500 повече граждански и наказателни дела са били заведени в Районния съд в Пловдив по време на извънредното положение.  Това съобщи председателят на съда Иван Калибацев. 

Той уточни,  че нарастването е заради делата за бързи кредити и от служители на МВР за заплащане на извънредния им труд. Съпоставката е за първите шест месеца на миналата и на тази година. 14 934 са били гражданските и наказателни дела през първите 6 месеца на 2019г. 11 494 са били през първата половина на 2020г. 

Калибацев бе категоричен,  че няма бум на делата за защита от домашно насилие и на тези за разводите. По думите му гражданските дела по искове за развод и недействителност на брака през първото полугодие на 2019г. са били 237 броя, а през същия период на тази година са 170. По същия начин стои въпросът и с делата по искове за развод по взаимно съгласие – 263 дела през първите шест месеца на миналата година срещу 191 дела през същия период на тази година. Делата по искове за защита от домашно насилие са 103 срещу 100 през първите шест месеца на миналата и тази години.

„Въпреки въведените извънредни мерки, делата за домашно насилие и за мерки за незабавна защита се гледаха незабавно“, коментира Калибацев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.