350 бюджетни организации използват софтуер, несъвместим с този на Сметната палата

350 бюджетни организации използват софтуер, несъвместим с този на Сметната палата

Старите програми носят риск от укриване на държавни пари, предупреждават от ведомството

350 бюджетни организации използват счетоводни софтуери, несъвместими с компютърните системи на Сметната палата, съобщава БНТ. Това затруднява контрола върху техните разходи, увеличава риска от укриване на държави средства и манипулиране на отчетни документи, предупреждават от националния одитен орган. Най-често проблемът се констатира в малките общини. Въпросът беше поставен и по време на първия Консултативен съвет за контрол на публичния сектор в министерството на финансите.

116 одитни доклада е изпратила Сметната палата на Държавната финансова инспекция за нарушения на общините за последната година. Проверките на ревизорите обаче са затруднени от архаичните и несъвсестими счетоводни софтуери в редица малки общини.

От националиня одитен орган са засекли че над 300 бюджетни организации се използват 111 различни отчетни софтуера. Оказва се, че все още има общини, които дори не прилагат електронно счетоводство.

"В 30 първостепенни разпоредители, това са предимно общини, въобще не се използва счетоводен софтуер за изготвяне на годишен финансов отчет, а се прилага ръчното счетоводство. Така, както беше през 80-те години на миналия век", казва председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Информацията може да се манипулира по различни начини и най-вече липса на отчетност, като например ремонти на пътища, ремонтите на училищата, на детските градини. А пък може да се крие информация за реализирани приходи от общината. Например, приходи от такси от детски градини или от местни данъци и такси, каквито имаме случаи, констатирани в някои общини. Манипулация на софтуера, с които се събират местни данъци и такси.

Сметаната палата е установила още, че събираемостта на местните данъци и такси в обищините варира между 50 и 60%.

"Но по-сериозен е проблема с тези 40%, които не са събрани. Оказва се, че на практика те въобще не се събрират. Остават несъбираеми и се погасяват по давност. И тогава се получава, че всички граждани финансираме определени общини, за да изпълняват своите функци:, допълва Цветков.

Според него, ако всичики общини генерират унифицирани счетоводни база данни, това ще съкрати със 70% извършването на одититите и ще извади на светло финансите на местните власти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.