35 магистрати допуснати до конкурса за европейски делегирани прокурори

35 магистрати допуснати до конкурса за европейски делегирани прокурори

Приключи проверката на документите на магистратите, заявили участие в процедурата за подбор на 10 европейски делегирани прокурори от Република България, открита с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол №46/17.12.2020 г. Списъкът с допуснатите кандидати - 24-ма прокурори, 9 следователи и 2-ма съдии, е публикуван на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, съобщиха от ВСС. 

Кандидатите ще бъдат изслушани в следващия етап от процедурата, като предстои определяне на датата, мястото и началния час. Изслушването ще се проведе по азбучен ред, като в рамките на 10 минути, всеки представя кандидатурата си и мотивите за участие.

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет могат да отправят въпроси към тях, както и въпроси, постъпили по реда на чл. 11 от Правилата. Преценка за уменията и качествата на кандидата, ще бъде направена съобразно критериите - практически опит в наказателно производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в разследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; много добро познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура; високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност; отлични умения за комуникация и работа в екип. Всеки участник в процедурата ще бъде подложен на отделно гласуване, по азбучен ред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.