Снимки

Кметството на намиращия се северозападно от Милано град Малнате задължи с нарочна заповед всички собственици на кучета да ги отведат в специално обзаведената общинска лаборатория за вземане на проба на ДНК. Чрез генетичния код местната управа смята не само да стигне до всеки един стопанин на домашен любимец, който не събира изпражненията му по улици, площади и паркови алеи, но и да го накаже със солена глоба за замърсяване на околната среда. ДНК-то ще бъде извличано от слюнката на Шаро, като това няма да струва нищо на неговия чорбаджия - както пробата, така и картотекирането на кучето на стойност към 20 евро на животно ще бъдат заплащани от грижещата се за чистотата на града фирма „Еконорд“.

Любопитен е отговорът на въпроса как ще бъдат излавяни нарушителите? Просто защото не е лесно в град с 16 хил. жители да вървиш подир 2100 кучета, извеждани всеки ден на разходка. Ето защо кметът на Малнате от левицата Самуеле Астути и екипът не смятат да пускат някакви нарочни съгледвачи – шпиони, а да натоварят всеки работник по чистотата, открил някъде кучешко аки, да звъни в общинската полиция. Дежурният пък се задължава да изпрати на място най-близката патрулка, след което чистач и полицай ще вземат част от изпражнението и ще го отнасят за изследване в общинската лаборатория. И след това да му мисли небрежният или невъзпитан стопанин - глобата е от над 1000 евро! Като с парите не само ще бъдат покрити разходите по установяването на „самоличността“ на домашния му любимец и съответно неговата, но ще остане нещо и за финнсиране н екологичните проекти на общината.

Интересното е, че кметът Астути и екипът му не са пионери в начинанието – според запознати то вече е дало добри резултати в Неапол, Триест и Ливорно. Но само в някои техни квартали, а не на територията на целия град, както ще бъде в Малнате. А там местната власт е уверена в успеха на начинанието, тъй като вече е вписала в актива си „положителен“ прецедент. Преди година кметството задължава жителите на общината да сложат на кофите си за разделно събиране на боклук чипове, които ги принуждават да бъдат по-дисциплинирани, ако не искат да плащат глоба за омешването на отпадъците. И след година тяхното стриктно разделяне на територията на общината скача от 55 на 77 %!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Холандия иска Македония в ЕС и не ще Албания

Холандският парламент даде зелена светлина на Македония да започне присъединителни преговори с ЕС. С решението на парламента се очаква Европейският съвет да гласува "за" започване на преговори за членство с Македония на срещата на 28 и 29 юни.