Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Иво Прокопиев и кръгът на Агнешките главички бръкнаха в джоба на всички ни, а сега се опитват и да лъжат цялото общество посредством Фабриката за фалшиви новини на Хищника от "Капитал". 

 

Прокопиев, Трайков и Дянков отиват на съд за далаверата с остатъчния държавен дял от EVN. На подсъдимата банка за скандалната продажба на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество компания ще им правят и изпълнителният директор на контролираната от Прокопиев "Булброкърс" Радослав Рачев и двама инвестиционни консултанти от същото дружество - Любомир Евстатиев и Петър Василев. Шестимата станаха клиенти на прокуратурата в края на 2016 и началото на 2017 г., а на 28 август 2017 г. беше внесен и обвинителният акт в Софийския градски съд. Съдия-докладчик по делото е Костадинка Костадинова. Навремето тя осъди на първа инстанция сочения за кокаинов крал Евелин Банев – Брендо за пране на пари от наркотрафик.

66 свидетели трябва да се явят в съда по делото за аферата „ЕVN“. Доказателствата са събрани в 94 тома, съобщи зам.-председателят на СГС и шеф на наказателното отделение на съда Даниела Борисова. Шесторката не криеше задоволството си от факта, че ще отговарят пред Темида в съда, оглавяван от Калоян Топалов, станал известен като убежище на обвинени олигарси. Топалов обаче изненадващо подаде оставка на 14 септември 2017 г. и това вгорчи живота на подсъдимите.

Прокопиев проплака от прокуратурата, като дори я обвини в „арогантност“ и „злоупотреба с власт“. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче не му остана длъжен. „Събран е достатъчен обем доказателства срещу Иво Прокопиев, но в никакъв случай не може да се счита, че това е някакъв специален случай“, заяви Цацаров в парламента. Той поясни, че при всички случаи, в които се стигне до внасяне на обвинителен акт, се приема, че доказателствата са достатъчно. „Оттук насетне компетентен е съдът. Какъвто е обемът доказателства, който е необходим по всяко дело, за да се внесе обвинителен акт, такъв е бил и тук. Каквото за Прокопиев, това и за другите“, посочи обвинител номер 1. Цацаров уточни, че не е запознат с изявленията на олигарха след внасянето на делото в съда, но посочи, че в 20-годишната си практика познава само двама обвиняеми, които са признали, че са виновни. „Всички останали твърдят, че са невинни. Това е защитна позиция на всеки обвиняем“, коментира Цацаров.

Прокопиев е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, докато последният е бил вицепремиер. Самият Дянков е обвинен за продажбата на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД, а Трайчо Трайков - за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции. Освен глоба от 3 до 5 хиляди лева и лишаване от права Прокопиев и Дянков може да отнесат до 10 г. затвор, а Трайков - до 12 години, ако обвиненията се докажат в съда.

В периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си с цел да набави облага за "Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618,85 лв., посочват от прокуратурата. Според разследващите от деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди. На практика Дянков е осигурил облага за близо 1,3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията "Булброкърс" – дружество, контролирано от Прокопиев чрез компанията му „Алфа Финанс Груп“. Това е станало, след като в нарушение на нормативните правила Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи на "Булброкърс" изготвяне на оценката на държавния дял в капитала на "ЕВН България". Самото нареждане на Дянков е било подбудено от Прокопиев и така е попречено на шефа на АПСК да избере независим оценител, както е по Закона за приватизацията, а договорът е сключен с олигархичната "Булброкърс".

Престъплението на Трайков пък е свързано с продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределително дружество, чийто собственик е ЕВН – Австрия. По въпросната сделка и настъпилата щета за държавата в размер на 20 829 200 лева държавното обвинение смята, че тя е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков. Според прокуратурата Трайков като принципал на Държавната консолидационна компания (ДКК ЕАД) не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за компанията - за над 20 млн. лв. До това се е стигнало, след като той е дал съгласие продажбата на притежаваните от ДКК 51 612 акции от капитала на „ЕВН България“ АД да се извърши от Агенцията за следприватизационен и приватизационен контрол в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

Според обвинението от действията на Трайчо Трайков е ощетен Сребърният фонд с близо 20,8 млн. лв. Причината е, че парите от приватизацията на държавния дял в ЕВН вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, са отишли директно в бюджета за попълване на дефицити. Решението това да се случи пък било изцяло на финансовото министерство, ръководено по това време от Дянков. Трайков бил единственият министър, който изпълнил указанието му, е установило разследването.

Тарторът на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев е мозъкът на престъпната схема за набавянето на лични блага чрез ограбването на българските пенсионери с помощта на ортаците му и негови марионетки Дянков и Трайков. Конкретното обвинение срещу Прокопиев е, че в периода май - юни 2011 година умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията на 33% от държавния дял в ЕВН. По подобна схема години по-рано Прокопиев получи на тепсия от ментора си Иван Костов две от най-сладките парчета от приватизационната баница, раздавани щедро на негови хора от Командира след избирането му за премиер – единственото на Балканите предприятие за добив на каолин – „Каолин“ ЕАД, и „Винпром Дамяница“.

От назначената по делото борсова експертиза става ясно, че Иво Прокопиев и Дянков и Трайков са заблудили инвеститорите при приватизацията. Разследването е установило, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ – Австрия, няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия. Експертизата пък е установила, че методът „смесен закрит аукцион“, който е проведен при сделката за държавния дял, „противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и подлежи на контрол от регулатора - Комисията за финансов надзор“, какъвто не е бил осъществен. Лъсна и друг факт - членовете на управителния съвет на ЕВН АГ – Австрия, Щефан Шишковиц и Петер Лейер са бивши работодатели на Трайков в периода 2005 – 2009 г.

Междувременно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) подхвана енергийния олигарх и двамата му ортаци. Проверката срещу Прокопиев е започнала в началото на 2017 г. и ще бъде извършена по новите законови правила, при които се търси разлика от 150 000 лв. между декларирани доходи и реални разходи за последните 10 г. По закон срокът на проверката е до една година. През това време ще бъдат проверени всички пари, които са постъпвали в бюджета на Прокопиев. „Всички доходи ще бъдат проверени, щом има приходи. Трябва да се прецени всеки един доход на едно лице дали е законен или не, абсолютно всичко ще се проверява, цялата банкова информация, всичко, което е преведено на едно лице като пари, откъдето и да е, ще бъде проверено“, обясни председателят на комисията Пламен Георгиев.

Според публичните сведения двете грантаджийски фондации „Икономедия“ и фондация „Капитал“ на Прокопиев пряко са били финансирани с общо 6,4 млн. лв. Предстои обаче да се види дали това са реалните суми, получени от медийния олигарх, и за какво са били похарчени тези пари. Ако се установи разлика от 150 бона между приходите на олигарха и разходите му за луксозния живот, който води, КОНПИ ще запорира имането му, а след това ще пристъпи и към конфискация на имуществото, за което няма доказани доходи. Инспекторите трябва да установят и харчовете за пътувания в страната и в чужбина, както и скъпи покупки, които са правени през последното десетилетие. В обхвата на проверката най-вероятно ще попаднат и разходите, които Прокопиев и фамилията му са направили, докато живееха в доброволно изгнание в Сингапур, бягайки от дълговете си, натрупани у нас.

Трайчо Трайков, за разлика от другите двама ортаци, се проверява по стария закон за отнемане на незаконно имане, при който конфискация се предвиждаше при разлика от 250 000 лв. между декларирани доходи и реално направени разходи. Той първи се сдоби с обвинение, когато новите правила още не бяха влезли в сила. Всичко това накара марионетките на разградския олигарх да се разбързат и да се опитат да скрият Прокопиев с партийния щит на „Дай, България“. Този щит се държи и от бутиковите му медии от фабриката за фалшивите новини, както и от присъдружните им сайтове. А провалилия се правосъден министър и грантов барон Христо Иванов освен адвокат на Прокопиев се зае да защитава и българския Мадоф Цветан Василев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.