Снимки

Варна мина Бургас по приходи от нощувки през октомври, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката постъпленията от нощувки в област Варна през миналия месец са 4,748 млн. лв., докато тези за Бургас са 4,181 млн. лв. За сравнение през септември приходите в най-голямата южна област са били са били близо двойно повече спрямо оборота от нощувки в морската столица. Данните на НСИ показват, че през деветия месец от годината постъпленията в Бургас са били над 63 млн. лв., а във Варна - 37,4 млн. лв.

Макар на месечна база да се забелязва сериозен спад на приходите от нощувки през октомври спрямо септември, то

на годишна се отчита сериозно нарастване

По информацията на статистиката общите постъпления достигат 44.4 млн. лв., което е 23.5% повече в сравнение с октомври 2015 г. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужди граждани - с 29.2 на сто, така и от български - със 17.6%. Близо половината от постъпленията през миналия месец са от нашенци, като парите за нощувки от чужденците са 23,4 млн. лв. от 44,4 млн. лв. Тук също има разлика спрямо септември, когато 112 млн. лв. от всички 146 млн. лв. са дошли от нощувките от туристи, дошли от други страни.

Ръст в оборотите от нощувки се отчита в София, където за месец постъпленията от 12,3 млн. лв. са нараснали до 14,7 млн. лв. Освен в столицата увеличения, макар и с малко, се отчитат в още няколко области, сред които са Видин, Русе, Пазарджик, Шумен и Ямбол.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през октомври е 881.8 хил., показват още данните на НСИ. Това е нарастване с 21.2% в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките с 27.3 на сто се наблюдава при висококатегорийните хотели с 4 и 5 звезди. Там са реализирани

близо 300 хил. от всички 881 хил. нощувки

като тези на чужденците са малко над 360 хил. Така през миналия месец в места за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 71.3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 33.9 на сто на българи, показва още информацията на статистиката. В хотелите с 3 звезди са отсядали 19.5% от чуждите граждани и 30.2% от българите, докато в останалите места за настаняване с 1 и 2 звезди те са съответно 9.2% и 35.9 на сто.

Пренощувалите лица през октомври също се увеличават с 21.6% в сравнение със същия месец на 2015 г. и достигат 440 хиляди. Близо 2/3 или 65.2% от всички използвали хотелската база са българи. По-голямата част от тях 64.5 на сто са избрали хотели с 1 и 2 или 3 звезди и са оставали в тях средно по 1.9 нощувки, показва статистиката. Пренощувалите чужденци са 152.9 хил., от които 70.9 на сто са отседнали в места за настаняване с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.4 нощувки.

20.6% е общата заетост през октомври на леглата

в местата за настаняване, което е с 2.2 процентни пункта повече в сравнение със същия месец на миналата година. Най-висока е тя в хотелите с 4 и 5 звезди - 22.9%, следвани от тризвездните - 21.7 на сто, и с 1 и 2 звезди - 16.5%.

През октомври 2016 г. в страната са функционирали 2021 места за настаняване с над 10 легла, като в това число влизат хотели, мотели, къмпинги, хижи и други. Броят на стаите в тях е 75.8 хил., а на леглата - 160.1 хил. В сравнение с октомври 2015 г. е отчетено нарастване на леглата в тях с 6.5%.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Розарите на протест, докато депутатите изслушват Порожанов

След протеста на розопроизводители от Карловско на пътя излязоха и в Казанлъшко. Те разписваха цвят по пътя, докато по същото време депутатите изслушваха земеделския министър Румен Порожанов за проблема.

БФБ: Търговията с ДЦК върви с очаквани обеми

Търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) върви с очаквани обеми. Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса (БФБ) по време на форума „Шумът на парите“.

Škoda Transportation стана пълен собственик на завода за трамваи и вагони във Финландия

Чешката Škoda Transportation стана пълен собственик на единствения финландски производител на трамвай и жп вагони TransTech, след като купи последния дял от 25%, който не й принадлежеше, съобщава „Прайм”.