Снимки

* Пращат го пред Темида за кражбата на 2,5 млрд. от тях, останалите 1,5 млрд. - в друго разследване

* Делото – колкото малка библиотека, внесоха го в спецсъда

 

Над 4 млрд. лева от КТБ са потънали в най-мащабната финансова пералня, изграждана някога у нас - „Фирмата“ на Цветан Василев. Това става ясно от обобщението на данните, събрани от прокуратурата по мегаделото за аферата. Днес обвинителният акт срещу Василев и още 17 души беше внесен в деловодството на Специализирания наказателен съд, като документите са събрани в 1360 тома или както наблюдаващият прокурор по делото – шефът на спецобвинението Иван Гешев, ги нарече – „малка училищна библиотека“. Моделът „КТБ“ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история, се подчертава в резюмето на обвинителния акт, което наброява над 150 страници. От обвинителния акт лъсва страшната истина, че приблизителната реална щета от аферата за държавата и вложителите на трезора е в размер на около 4,7 млрд. лв.

„Математическите изчисления показват, че ако прокуратурата не беше започнала да разследва аферата по сигнал за нередности,

пирамидата КТБ щеше да рухне под собствената си тежест в края на 2016 г.,

или най-късно в началото на 2017 г. Тогава обаче пряката щета за държавата

щеше да е над 10 млрд. лв., а косвените щети никой не може да оцени“, заяви Гешев.

Василев ще отговаря, макар и задочно, тъй като вече трета година се крие в съседна Сърбия (виж карето), по 4 обвинения за общо 76 престъпления, извършени от него, докато е бил начело на банката. Най-тежкото от тях, което предвижда наказание от 15 г. затвор, е за организатор и тартор на престъпна група, източила над 2,5 млрд. лв. от трезора. Материалите за липсващи още 1,5 млрд. лв. пък са отделени в друго от общо 24 досъдебни производства, по които все още се работи в Софийска градска прокуратура. Гешев обаче обясни на брифинг, че всъщност тези пари са раздадени „в чували и пликчета“. Друго обвинение, за което банкерът беглец ще отговаря пред Темида, е за кражбата на близо 206 млн. лв. от главната каса на КТБ. Тези пари пък са били ползвани за „лични нужди на Василев“, става ясно още от документите по делото.

Според държавното обвинение ОПГ-то, ръководено от Василев, се състояло от още 14 души, сред които трима бивши изпълнителни директори на трезора, екслужители, както и двама одитори от KPMG, заверявали манипулираните отчети на банката. Пред Темида ще застанат и двама бивши подуправители на БНБ, които са отговаряли за банковия надзор в страната, както и служителка на централната банка, извършила последната ревизия на КТБ.

От обвинителния акт става ясно, че Василев и неговото ОПГ са източили милиардите от КТБ чрез добре структурирана пералня,

съставена от 47 компании - пощенски кутии, кръстена „Фирмата“,

през която са превъртени кредити за над 80, свързани с Василев дружества.

Всъщност в дъното на бизнес империята на банкера беглец е първото създадено от него дружество „Фина-С“, а моделът „КТБ“ стартира още преди Василев да сложи ръка върху банката през 2000 г. – в средата на 90-те, когато е работел в друга кредитна институция, от която придърпва кадри за своето лично финансово дружество. Впоследствие именно тези хора са основните играчи в схемите му за източване на КТБ, като всички те са разположени на ключови позиции или в самата банка или в паралелния му бизнес модел - „Фирмата“. В момента немалка част от тях са свидетели на прокуратурата, като всички казват едно и също – макар по документи Василев да не се е водел част от тези дружества или от оперативното ръководство на КТБ,

банкерът беглец лично е ръководел и решавал всяка една финансова операция

както във фалирания от него трезор, така и в кухата си бизнес империя. Още от началото на 90-те, когато е създаден моделът „КТБ”, Василев получавал всяка вечер справка, показваща в детайли как са превъртяни парите и къде се намират те в момента. Така справка е била изготвена и в деня на поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ на 20.6.2014 г. В нея ясно е записано, че „Фирмата“ е имала към онзи момент чрез различните си кухи дружества кредити към банката в размер на 3,5 млрд. лв., което е представлявало 70% от целия кредитен портфейл на КТБ.

Прокуратурата е категорична, че

парите са били източвани по пет направления.

Едното от тях е било за „лични нужди на Василев“ и за пазаруването на лични имоти и луксозни активи като самолети и коли. Друга част от парите са отивали за финансиране на бизнеса му. Третото направление е отивало за „финансиране“ на журналисти, спортисти, актьори и дори политически проекти. Сметките на прокуратурата и доказателства, приложени по делото, доказват, че сред спонсорираните е и евродепутатът Николай Бареков, а 300 млн. лв. са отишли към собственика на TV7 „Краун медия“. С разрастването на схемата се наложили все повече операции, които да изкарват банката здрава, затова стотици милиони били отпуснати за покриването на лихви и главници по кредитите, теглени от компаниите от „Фирмата“. Малко преди КТБ да признае, че няма пари да се разплаща с вложителите си, са отивали по 30 млн. лв. на месец само за разчистването на стари кредити.

КТБ не била нито здрава, нито системна, а в последните години – нито банка.

Разследващият ни екип я нарича финансова къща или личния портфейл на Цветан Василев“, заяви Гешев пред журналисти. Той обясни, че по делото е свършена много работа, но най-трудното тепърва предстои – окончателното осъждане на виновните за аферата.

„Към момента сме кацнали на Луната, но не знаем дали ще дишаме. Това е най-голямото дело, влизало някога в съд в българската история. За сравнение – обичайните дела са като операция на апендикс, а това – като присаждане на глава“, обясни ситуацията наблюдаващият прокурор. Той благодари на главния прокурор Сотир Цацаров затова, че е успял да сформира екип, който да извърши разследването, както и на премиера Бойко Борисов, чийто кабинет е отпуснал парите за международната финансова експертиза по делото.

Приютил се в Сърбия заради политически

гръб, плаща на „подадени“ офшорки

Цветан Василев е избрал именно сръбската столица Белград, за да избяга от родното правосъдие, защото покрай бизнес амбициите си там завързал контакти в „политическите среди“ в Сърбия и си осигурява гръб чрез плащания по сметки на офшорни компании. Това става ясно от обобщената информация за аферата „КТБ“, събрана от прокуратурата и качена на страницата на държавното обвинение. Според нея изборът на банкера беглец за убежище се дължи на няколко фактора. Единият от тях освен завода в Парачин, в който се оказва, че са потънали над 100 млн. лева от КТБ, е било желанието му да закупи дялово участие в банка в Сърбия. Вследствие на това си създал контакти в „политически среди“ в западната ни съседка, а гърбът си осигурил чрез средства, превеждани на дружества, подадени от „сръбска страна“ и представлявани от местни „консултанти“ - физическо лице на име Нихат Кораджич и регистрираното в Белград дружество „Трилениум“. От прокуратурата подчертават също така, че въпреки всички документи и писма, пратени от българската прокуратура, сръбските съдебни власти и до този момент не са дали какъвто и да било отговор. Именно затова главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността с искане за съдействие. „Василев не е на тиймбилдинг в Сърбия. Той може да даде съгласие да бъде екстрадиран у нас по всяко време, но не го прави, защото не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското“, заяви наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев. Той припомни, че банкерът-беглец се е намирал в Австрия по време на поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ, но когато е разбрал, че е пуснат за издирване, се е скрил в Сърбия, която не е страна-членка на ЕС.

Над 400 дават показания в съда

Разпоредил „профилактиране“ на ключов свидетел

Над 400 свидетели ще бъдат разпитани при предстоящия съдебен процес, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. От документите, публикувани вчера, стана ясно, че сред свидетелите са бившата дясна ръка на банкера беглец Бисер Лазов, един от бившите изпълнителни директори Орлин Русев, половин дузина юристи, пряко ръководили процеса по отпускане на кредитите, личната касиерка на Василев – Юлия Илиева, както и редица външни лица, в това число и бившият управител на БНБ Иван Искров, както и евродепутатът Николай Бареков. Оказва се също така, че в момента има разследвания за заплахи, отправени срещу трима от свидетелите – все бивши служители на Василев. Сред тях е и Лазов, чието „профилактиране“ било разпоредено лично от банкера беглец, като по негово разпореждане били платени и 210 бона за целта. Парите били дадени на адвокат Лазар Карадалиев.

Обирът в цифри

 

  1. 74% от кредити за 3,6 млрд. лева са раздадени на новоучредени дружества.

  2. При 68% от тези кредити липсват документи за одобрението им.

  3. В 75% от случаите са отпуснати без ключови проучвания, а в 89% - без финансов анализ на кредитополучателя.

  4. При общо сключени 185 анекса за предоговаряне на заемите няма нито един, по който да има документи.

  5. За 8 от кредитите на обща стойност 116 млн. лева няма никакви документи.

  6. Средно кредитите са одобрявани за 1,7 дни, а 70 от тях са отпуснати за 0 дни.

  7. В 43% от случаите няма валидно учредено обезпечение в полза на банката.

  8. При 21% от случаите на учредено обезпечение то е под формата само на залог на настоящи и бъдещи вземания по сметки в КТБ.

  9. В 86% от случаите кредитите не са използвани за целта, за която са отпуснати.

  10. В 82% от случаите заемите са превеждани веднага на друго дружество.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.