Снимки
Къща, собственост на семейството на Петър Низамов - Перата падна наполовина. Старата двуетажна сграда в центъра на Бургас рухнала, заради пресен изкоп на новострояща се кооперация. Една от стените е изцяло срината и в в момента тя е опасна за обитаване. Инцидентът е станал преди няколко дни, малко, след като строителната компания "Инвестстройпроект" започнала да копае изкоп за основите на нова кооперация. Къщата на Низамови не издържала, основите поддали и рухнала наполовина. До тогава в нея са живеели майката и сестрата на Перата. Те обаче са били евакуирани преди инцидента, защото строителят се опасявал, че е твърде възможно старото здание да не издържи. Съборената сграда се намира в сърцето на Бургас, на ул. "Гладстон" №16. Собственик на "Инвестстройпроект" е бившият заместник кмет на Бургас Красимир Николов, който бе в екипа на бившия градоначалник Йоан Костадинов. Той е поел договорно задължение да възстанови изцяло щетите. "Къщата на Низамови е много стара и още преди да започнем строежа, ние разговаряхме с тях. Това е къща на 130 години, без основи, много паянтова. Предупредихме ги, че има опасност да пострада и сключихме предварителен договор, че ако се стигне до щети, ще извършим възстановяване за наша сметка. Помолихме ги да се евакуират преди да започнем да копаем и те се изнесоха. Нямали сме никакви проблеми с тях, хората проявиха разбиране и сами си дават сметка за лошото състояние на къщата. След като се изнесоха хората, ние им платихме квартирата. Укрепихме къщата преди да започнем изкопа, но това не помогна. Освен това, избиха и подпочвени води, които допълнително повлияха на срутването", заяви пред "Телеграф" Красимир Николов. До рухналия дом на Низамови има и друга стара къща, която също има опасност да падне, твърдят съседи. Живущите в съседната кооперация пък са нокти и в паника, че строежа може да подкопае и техните основи. "Новата сграда, която строят е с много дълбоки основи. Копаят на дълбочина 7-8 метра и ще строят на калкан. Това означава, че изкопа е точно до нашата кооперация и може да стане голяма беля", жалват се комшиите. Срещу новия градеж скочиха и обитателите на сгради на съседната улица "Иван Шишман". Те пък са недоволни, че строежа ще закрие гледката от прозорците им и ще ги лиши от естествена светлина.  
"Наети сме от собствениците на парцела да извършим строителство. Имаме всички необходими строителни книжа. Идваха на проверки и установиха, че няма никакви нарушения. Работим много внимателно, защото сградата на която ще строим на калкан е с основи само 2 метра, трябвало е да е на два етажа, а са построени пет. Извикахме конструктори, които я обследваха и казаха, че трябва да се укрепи с пилоти. Това ще го направим и мисля, че няма никаква опасност", коментира още собственикът на строителната компания  "Инвестстройпроект" Красимир Николов.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Модернизират е-регистрите

Агенция по вписванията е бенефициент по проекти, свързани с надграждане на два от най-важните регистри, администрирани от Агенцията – Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотен регистър.

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Столична община след сигнал за отрова: Водата в София не е опасна

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на “Софийска вода”.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"