Снимки

Предлагаме прагът на плащанията в брой да бъде 5 000 лева и постепенно да намалее до 1000 лева. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от „Фокус“. Мярката вместо от 1 август 2017 г., както се предлагаше първоначално, ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

„Считаме, че балансът е 5000 лева. 3 000 и 1000 биха затруднили стопанския оборот“, обясни тя и допълни, че промените ще бъдат разгледани на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък. „Всички знаем, че сивата икономика, освен всичко останало като ущърб на бюджета, разваля и средата за правене на бизнес. Когато правим стъпки за изсветляване на икономиката, все пак трябва да намерим баланса между това да стимулираме икономически активните субекти, и рестрикциите, които се предприемат с цел намаляване на сивата икономика, борбата с контрабандата и увеличаване на приходите в бюджета“, каза още тя.

В началото на юни кабинетът прие поправки в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, според които плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой трябваше да бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години да има още две стъпки като кешовите плащания да бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.