Държавните и общинските болници у нас се източват през поне 200 договора с частници, които прибират парите, дадени от НЗОК за лечение и профилактика на пациенти. Това са първичните данни от съвестна специализирана акция между Министерството на здравеопазването, прокуратурата и МВР.

Общи екипи на трите звена са влезли на масирани проверки във всички 195 общински и държавни болници у нас, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на съвместен брифинг с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев. Ананиев поясни, че от 23 октомври до 16 ноември Икономическа полиция е проверила 195-те държавни и общински лечебни заведения. Търси се дали те не са източвали публични средства, каквито са плащанията от Националната здравноосигурителна каса, чрез неизгодни договори, сключени с частни клиники.

Проверяваме наред, изключения няма да има, няма да се правят чадъри над този или онзи, категоричен беше Ананиев. Проверките трябва да приключат до 20 декември. От иззети документи на общинските и държавните болници се оказва, че те са сключили над 200 договора за съвместна дейност с частници.

„Целта не е да закриваме болници или отделения, а да ги преструктурираме така че да работят ефективно“, увери Ананиев. От проверките до момента става ясно, че Многопрофилната болница „Христо Ботев“ във Враца и тази в Ловеч са с най-неизгодни договори. Вече има повдигнати обвинения на двама бивши директори за това, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Данните сочат, че голяма част от тях имат по няколко договора с други лечебни заведения, каза главният прокурор Цацаров. Двете болници в Благоевград например имат 53 договора с частни структури, петте във Велико Търново са с 23, двете в Пазарджик са с 24, а двете в София-област – с 20.

Не всички договори са незаконосъобразни обаче посочи обвинител №1 и припомни, че Законът за лечебните заведеания позволява такава практика, но само, ако дейностите на търговски дружества не се дублират с тези на държавните лечебници. По думите на главният прокурор Сотир Цацаров такова припокриване и неизгодни договори обаче има в Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца. Лечебното заведение е сключило договор с русенската частна „Медикор“ за отдаване под наем на 250 кв. м от своята площ за развиване на инвазивна кардиология. Същата дейност се осъществява и в държавната болница. Тежките случаи поема държавната болница, частната – по-леките, които обаче се заплащат добре от НЗОК. Вторият й договор е с частната „Вивамедика“ ООД, също за идентични дейности.

Освен това МБАЛ „Христо Ботев“ е отдала на частна структура и аптеката си срещу годишен наем от 50 лева, като заплатите и осигуровките на фармацевтите в нея са за сметка на държавното лечебно заведение, разкри главният прокурор Сотир Цацаров.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването, и призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 души годишно пътуват за езотеричен туризъм в България. Твърдите му поклонници у нас се изчисляват на 180 000, но покрай тях в обиколките по свещените места се включват и още поне 50 000 души, като данните са заедно с чужденците, дошли на почивка у нас.

Трудови консултанти помагат на безработни семейства

„Семеен трудов консултант”, „Кейс-мениджър и „Психологическо подпомагане“ са част от новите услуги на Агенцията по заетостта за подпомагане на уязвимите групи хора на пазара на труда. Те са съобразени с техните специфични нужди и изисквания за намиране и започване на работа, заявиха за „Монитор“ от агенцията.