Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите.

2009 г. Търг в Манхатън. Изискана ръка вдига табелката, на която е изписан номерът за участие в наддаването за вещите на най-големия аферист в американската история – Бърнард Мадоф. Обявеният за продажба артикул е коженият портфейл на финансовия измамник, а купувачът плаща 2200 долара, за да се сдобие с ценната вещ. На търга властите успяват да съберат почти един милион долара, или два пъти над очакваното. След три часа наддавания новите собственици си тръгват към дома с 50-ина маркови часовници, бижута, сервизи и прибори за хранене, писалки, чанти, сърф, но нито едно произведение на изкуството. Най-голямата изненада е дървена фигурка на патица, продадена за 4750 долара при начална цена 53 долара. За яке на бейзболния отбор "Ню Йорк метс" с бродирано на гърба Madoff пък са платени 14 500 долара въпреки очакваните максимум 720 долара. Коженият портфейл на най-големия измамник в историята е купен за $2200. Парите от събитието влизат в специален фонд, от който тече разплащането с жертвите на Мадоф, докато той чака края на дните си в новото си битие на федерален затворник 61727-054.

Сред останалите луксозни собствености на американския аферист е половината от самолет Embraer. Другата част от собствеността се държи от фирма от Лонг Айлънд, чийто собственик е бил както близък приятел на Мадоф, така и една от жертвите на схемите му. Въпреки че измамният финансист е бил собственик на половината самолет, върху опашката на аероплана са били изписани инициалите му – B. M. (Burnard Madoff). В салона на летателната машина пък се намира любимата вещ на афериста - италианска медна еспресо машина. Няколко години след ареста на Мадоф луксозният самолет е продаден от властите. Аферистът се разделя и с няколко малки лодки, както и с основната си яхта Leopold, на стойност 7 млн. долара.

Фондът на пострадалите от измамника слага ръка и върху 45 млн. долара в общински облигации, издадени на името на г-жа Рут Мадоф. Отделно се конфискуват и акции в редица финансови институции, собственост на Мадоф. Иронично, но се оказва, че дори престъпниците могат да бъдат излъгани, тъй като сред финансовите документи се откриват и акции, които Мадоф е купил от други два измамни фонда - Bear Stearns и Lehman Brothers

Близо десетилетие след като най-големият измамник в американската история е разобличен в САЩ продължава да тече разпродажба на имуществото му. Целта е максимално изплащане на откраднатите от Мадоф пари към пострадалите от схемите му. През 2015 г. властите зад Океана обявяват за продан нови два златни часовника Patek Philippe, златен паричен клипс от „Тифани“, пиано Steinway, оценено на 39 000 долара, и диамантена гривна на стойност около 360 000 долара. След ареста на Мадоф през 2008 г. властите конфискуват от дома му всички вещи на семейството му, включително домовете на двойката, коли, бижута и дрехи, до чорапи и бельо.

Общата стойност на възстановените след търговете на тези вещи сума, която трябва да бъде разпределена между 64 000 ищци от 135 държави, е около 4,5 млн. долара. Отделно във фонда на жертвите на Мадоф от продажбата на друго имущество и акции на фонда му влизат още 4 милиарда долара.
Всъщност колко големи джобове има един банкер? Гореописаното буквално е нищо на фона на българския последовател на Мадоф. Ако се съди по размаха, с който укриващият се зад граница банкер беглец и обкръжението му са доили фалираната от тях КТБ – джобовете ще да са доста дълбоки. Толкова, че да могат да поберат в тях близо 2,2 млрд. лв. По-конкретно това е сумата, на която възлиза искът, внесен от КОНПИ през 2016 г. в Софийския градски съд, с настояване тя да бъде конфискувана от банкера беглец. Експертите от комисията са категорични, че тя е отишла лично в джобовете на Василев вследствие на чудовищното разграбване на трезора. Само две трети от нея обаче са обезпечени с реални активи. Другата една трета липсва и може да се предположи, че тя е била „спасена“ от банкера беглец. Тук е моментът да се отбележи и друго – сумата от 2,2 млрд. лева далеч не е цялото имане на Василев и семейството му. Това е само разликата между официално доказаните от фамилията доходи и реално извършените от семейството и свързаните с тях фирми разходи за последните 10 години. Отделно искът срещу българския Мадоф е бил намален и с още десетки милиони левове, тъй като, макар незаконно придобити, давността за тяхното отнемане е изтекла, обяснява при внасянето на документите в съда шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. Това на практика означава, че от източените от вложителите на КТБ 5,6 млрд. лв. половината са отишли пряко в ръцете на Василев, а с останалите той е въртял бизнес империята си. Върху активи за близо 1,5 млрд. лв. вече са наложени запори. “Останалите над 700 млн. лв. не ги намерихме и може да се предположи, че са били спасени от Цветан Василев", обясняват още от КОНПИ.

Комисията е една от четирите институции, които се борят в момента да върнат в държавата задигнатите от банкера и кохортата му милиарди. Освен КОНПИ запори на имоти, фирми и авоари на Василев са наложили НАП, прокуратурата и частни съдебни изпълнители, които действат по искане на синдиците на трезора.

Искът на КОНПИ срещу Василев вече е част от аналите на историята не просто на България, а и на Европа заради огромните си размери. Имало е подобен казус само в Италия, но там не ставало дума само за едно лице и неговото семейство, а за цял клан на мафията. Досега комисията е успяла да навърже престъпната схема по източване на банката благодарение и на доказателства, предоставени от прокуратурата и ДАНС, които също разследват банкера беглец по аферата „КТБ“.

„Сблъскахме се с много интересни, дори уникални механизми за придобиване на незаконно имущество. Извършвани са десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на това имущество. След като проследихме всички тези вериги, в крайна сметка достигахме до един и същ източник на средствата – КТБ“, категорични са разследващите. Друг интересен факт е, че се наложило комисията на два пъти да налага запор върху имането на Василев, тъй като по време на разследването постоянно откривали нови активи, купени с пари на вложителите. Освен това от КОНПИ се притеснявали имането да не бъде разпродадено, особено след като през 2015 г. стана ясно, че Василев се опитва да продаде 6 от перлите в бизнес империята, изградена с източеното от КТБ, за едно евро на подставеното си лице Пиер Луврие. В комисията постъпила информация и че дъщерята на банкера разпродава на пожар имоти дори под пазарната им стойност в опит да спаси имането на баща си. Повече от 6 тона е тежал искът за конфискация, внесен от КОНПИ в Софийския градски съд. Делото е входирано в продължение на цял ден – на 29 февруари тази година, а за целта е бил отворен транспортният вход на Съдебната палата в София.

„Това е една стая, пълна от горе до долу с хартия. Наехме специален транспорт, печатница, която да отпечата материалите. Цялата софийска дирекция беше ангажирана в окомплектоването на делото, защото в рамките на няколко дни трябваше да бъде готово. Дори самото пробиване на дупките в хартията, за да се прошнуроват папките, се оказа доста трудоемко. Изискваше се огромно физическо усилие дори за пренасянето на тези доказателства от комисията до съда“, разказва Георгиев.

Картини, юбилейни монети и други ценности, собственост на Цветан Василев, също са поставени под запор по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От документите става ясно, че ценностите са открити при обиските на централата на КТБ и имоти на банкера беглец, извършени от прокуратурата. Тогава в сейфовете на банката и в кабинета на Василев бяха открити 288 платна, оценени на над 990 000 лева. Сред тях има произведения на Иван Мърквичка, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. След като бяха иззети, картините бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей. Отделно в трезора на БНБ пък се съхраняват над 190 ценности като юбилейни монети, златни кюлчета и икона, инкрустирана с перли, които също бяха иззети от кабинетите на Василев в КТБ. Според оценката на КОНПИ те струват над 750 000 лв.

От разследването на българските власти лъсва още нещо - мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е обиколил 5 континента, докато е бил начело на фалирания трезор. Парите за околосветските воаяжи на фамилията на укриващия се зад граница банкер идвали от източената КТБ. Когато е започнала проверката на имането, от комисията проследили т.нар. паричен поток. От събраните данни инспекторите успели да установят, че за последното десетилетие българският Мадоф имал обичай да води съпругата си Антоанета всяка година до екзотична дестинация за по 20 дни. Така в международния си паспорт той събрал печати от пет континента – Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Сред посетените дестинации влизат както САЩ и Китай, така и Куба, Бразилия, Перу, Аржентина и ЮАР. Когато пътувал из Европа пък, Василев най-често летял със собствения си самолет. Той се е отчел в почти всяка европейска столица, показват още данните от разследването.

Разследващите са засичали пътуванията му не през международния му паспорт, тъй като след 2007 г., не се поддържа справка в МВР за воаяжи в Европа, а през плащанията, извършени с кредитната му карта зад граница. Освен че засекли екзотични пътувания, инспекторите установили и доста интересни покупки. Сред тях са скъпи бижута и часовници, напазарувани от фамилията от Виена. Изброеното дотук показва, че подобно на оригиналния Бърни Мадоф, и от българския му еквивалент има какво да се отнеме, за да бъде продадено, а ощетените от него вложители - овъзмездени поне отчасти. Разликата обаче е, че описаните луксозни бижута на българския аферист не влизат в иска на КОНПИ срещу Василев и фамилията му. Причината е, че комисията няма право да извършва претърсвания и изземване в домовете и офисите на проверяваните лица. Така част от солидния иск за замразяване на авоарите на Василев освен имотите и превозните средства са само картините и античните предмети, които са открити от прокуратурата при обиските в КТБ.

А какво е един олигарх без самолет? Докато Мадоф успява да задели пари само за половин аероплан, то семейство Василеви са имали на свое разположение три. Освен най-известния от тях - „Лиърджет 60“, купен през 2011 г., дъщерното дружество на „Тръст Василеви“ - „Сънлайт еър“, към което се е водил той, има в продължение на няколко години още 2 „Бомбардие“, всеки за по 5,25 млн. долара. Трите авиона са собственост на фирмата на Василеви до 2014 г., когато през пролетта е продаден единият „Бомбардие“, а през есента е взет другият заради неплащане на вноски. През ноември 2014 г. „Сънлайт еър“ прехвърля на друга фирма и лизинга на лиърджета. Градската легенда твърди, че последният полет, който българският Мадоф прави с аероплана си, е до Белград. За разлика от Мадоф, който след лъсването на създадената от него афера се оказва в затвора, българският финансов мошеник успешно каца в сръбската столица, където да намери спокоен пристан, далеч от правосъдието.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg