Цацаров сезира КС за частната охрана на цели селища

Президентът също иска законовите промени да бъдат обявени за противоконституционни

Цацаров сезира КС за частната охрана на цели селища

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) поради противоречието им с принципите на правовата държава, съобщиха от държавното обвинение. С последните промени в този закон за пръв път като нов вид охранителна дейност бе предвидена охраната на урбанизирана територия, т.е. населените места без землищата. Поправките от края на януари на практика позволиха на кметовете да сключват договори за охрана на селищата от частни фирми.

Главният прокурор обаче счита, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет (МС) и в частност на МВР да осигурява обществения ред. И че наред с това е недопустимо да се прехвърлят правомощия на държавата по опазване на обществения ред и националната сигурност, като те се възлагат на търговци. „Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място. Това на практика обективно ограничава възможността на държавните органи по Конституция, съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред. Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия. Още повече и сега съществува възможност по Закона за МВР да се изграждат звена „Общинска полиция“ за опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н., които функционират при ясна законова уредба“, обяснява главният прокурор. В искането му до КС се посочва още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, или икономически дейности. Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

По-късно днес стана ясно, че и президентът Румен Радев също е сезирал КС за промените в Закона за частната охранителна дейност. Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично МС и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.