Снимки

Готвят се промени в определянето на цената на водата от догодина, научи „Монитор“. Освен самото потребление, в тарифата ще влиза фиксирана такса „Водомер“ и още една - „Солидарност”. Парите от нея ще се заделят във фонд за подпомагане на ВиК операторите в най-малките населени места. Това е записано в проекта за новия закон за водоснабдяването, който е почти готов и вероятно през февруари ще бъде обявен за обществено обсъждане. От МРРБ прогнозират, че

към април той ще вкаран за обсъждане и в МС

и след това в парламента. В него ще се предложи и механизъм за защита на социално слабите абонати.

Според заместник регионалния министър Малина Крумова фондът, където ще се събират вноските от такса „Солидарност“ ще покрива нуждите на ВиК-инфраструктурата в малките селища в 240 агломерации с население между 2 и 10 хил. жители, както и за други по-големи градове и райони, които не са допустими за финансиране по оперативна програма „Околна среда“, защото не са консолидирани във ВиК асоциации, каквото е изискването на ЕС. Тепърва обаче ще се решава за източниците на такса „Солидарност“ - дали ще е за сметка на водните дружества или отново ще бъде плащана от потребителите.

Изчисленията на строителното министерство сочат, че наличните средства за миналия и сегашния програмен период от еврофондовете за ВиК проекти от 4-5 млрд. лв. се оказват недостатъчни, защото са нужни над 12 милиарда.

„Нашата отговорност е да направим

финансов модел, гарантиращ достатъчно средства

за развитие на ВиК сектора. В противен случай оставаме само с ресурс за поддръжка и аварийни ремонти по мрежата“, смята Крумова. Зам.-министърът припомни за десетките селища в страната, където няма нормално водоснабдяване и там често има режим, особено през сухите месеци на годината. По думите й, за да се решат тези проблеми цената на водата трябва плавно да се повишава.

По данни на МРРБ за последните 10 години в изграждането на ВиК инфраструктура са вложени над 500 млн. лв. В същото време обаче загубите на вода по мрежата за страната са средно 60%, а в Европа те са 2 пъти по-ниски.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).