Дебнем градушките със 7400 ракети

Юни - най-опасен за ледените валежи

Дебнем градушките със 7400 ракети

Планират нови полигони в два района на страната

Над 7400 ракети са готови да посрещнат градоносните облаци, заплашващи земеделските площи на 17 хил. кв. км от територията на страната, съобщиха за „Монитор” от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

„Сезонът започна на 27 април. През 2016 г. той продължи до към 10 октомври. Всяка година началото се определя от състоянието на културите и от метеорологичната обстановка. В края на миналия месец разполагахме с 8823 ракети. В момента са налични около 7400”, обясни шефът на ведомството инж. Ваньо Славеев.

„Вече се наложи да обработваме облаците на няколко места в страната

и вече вече сме изстреляли 717 ракети. Първоначално на 5 май имаше опасност от градушка в Северозападна България и след това в Южна. Почти навсякъде се изстрелваха ракети. Най-много са работили на полигона край Бърдарски геран, до Бяла Слатина. До края на седмицата се очакват градушки в Източна България, но най-източният ни полигон е в Сливен. Основно повече опасности от градушки се очакват през следващия месец. Обикновено през юни се образуват най-много градоносни облаци и полигоните се използват най-много. Климатичните условия като цяло обаче продължават да се влошават. У нас се използват ракети българско производство”, допълни инж. Славеев.

На въпрос къде и кога ще се строят нови полигони за борба с градушките, той обясни, че в изпълнителната агенция е започнала реформа. „В момента има малък застой, защото ни бяха отпуснати само 4 млн. лв., при необходими 12 милиона за изграждане на нови площадки. Очакваме правителството да подкрепи реформата в сектора. Новите полигони, които се планира да бъдат изградени, са в районите на Карлово - Казанлък, а също така и Любимец - Свиленград. На тези места ще се открият по около 30 площадки за изстрелване на ракети”, поясни Славеев, но добави, че те евентуално ще са готови най-рано за след година.

 

Подробности четете в сряда в хартиеното издание на „Монитор“ или в monitor.bg!

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.